Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nätverk erbjuder läkare stöd

Läkare som upplever svårigheter i arbetet eller privatlivet kan söka stöd hos Läkarförbundets kollegiala nätverk. ”Man måste nästan vara läkare själv för att förstå helheten och de problem man har som läkare”, säger Inger Löfvander som är personalchef vid förbundet.

Publicerad den: 2016-01-22
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Beslutet om ett kollegialt nätverk för läkare togs under Läkarförbundets fullmäktigemöte 1998, berättar Inger Löfvander som är personalchef vid Läkarförbundets kansli och samordnare för Kollegialt nätverk.

– I slutet av 1990-talet fanns en ökande frustration därför att det var fler och fler läkare som blev sjuka och långtidssjukskrivna på grund av stressrelaterade symtom. Man förstod att det hade något med läkarrollen och med läkares arbetsmiljö att göra, säger hon till Läkartidningen.

Läkarna i nätverket representerar en stor bredd av specialiteter – alltifrån psykiatri till intensivvård.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– De som står på listan är valda av respektive lokalförening för att det är bra personer som man har förtroende för, inte för att de är specifikt kardiologer eller så. Det här är inte behandling, det är jätteviktigt att stryka under, utan det är för att man ska ha någon att bolla med som har erfarenhet av att vara läkare om arbetssituationen eller livssituationen av någon anledning blir övermäktig, säger hon till tidningen.

”Läkare vill prata med andra läkare”

Tanken är att läkare ska kunna tala med varandra om arbetssituationer såsom stress, konflikter på jobbet eller felbehandling. Men det är också möjligt att ta upp privata saker som sjukdom eller problem med missbruk. Inger Löfvander tror det är viktigt att läkare får tala med andra i samma yrkessituation. 

– Läkarna vill gärna prata med andra läkare. Man måste nästan vara läkare själv för att förstå helheten och de problem man har som läkare: att man är ensam, att man har mycket ansvar. Det hör ihop med yrkesidentiteten, tror jag att man kan säga.

Annons
Annons

Den som vill kontakta det kollegiala nätverket kan vara anonym och man behöver inte vara medlem i Läkarförbundet.

Runt 400 kontakter per år

Antalet kontakter har legat ganska stadigt runt 400 per år under den senaste tiden.

– När det var som mest i början av 2000-talet gick det upp till 700–800. Då var det mycket fokus på läkares ohälsa, så vi fick mycket marknadsföring. Det har vi inte haft de senaste åren, säger hon till Läkartidningen.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons