Fakta | Öron

Öronvax och vaxpropp

Öronvax skapas hos alla och är helt naturligt och ofarligt. Trånga hörselgångar på grund av öronvax är ett vanligt tillstånd. En studie visade att 60 % av äldre på sjukhem hade trånga hörselgångar på grund av öronvax.

Uppdaterad den: 2013-04-22
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är öronvax och vaxpropp?

Allt eftersom nya hudceller skapas, stöts gamla celler bort från huden. Inne i hörselgången blandas dessa döda celler med vätska från körtlarna i hörselgångshuden. Denna blandning kallas öronvax.

Öronvax skapas hos alla och är helt naturligt och ofarligt. Vaxet har också en skyddande funktion eftersom det smörjer huden i hörselgången och motverkar infektioner i huden.

Vanligtvis kommer öronvaxet ut från öronen som små flagor och medför inget obehag.

Annons
Annons

Trånga hörselgångar på grund av öronvax (så kallat vaxpropp) är ett vanligt besvär. I en studie fann forskare att 10 % av alla barn, 5 % av normala friska vuxna och upp till 60 % av äldre på sjukhem hade trånga hörselgångar på grund av öronvax.

Symtom

Trånga hörselgångar till följd av öronvax leder till obehag i form av tryck och klåda. Det knäpper lätt i öronen och man får lock för örat. Detta lock för örat kan bli konstant om vaxproppen stänger till helt. Dessutom får man nedsatt hörsel, öronsus och i enstaka fall yrsel.

Orsak

När huden i hörselgången irriteras skapas nya hudceller snabbare och detta medför mer öronvax. Därför drabbas personer i yrken med mycket damm och personer med eksem i hörselgången oftare av öronvax.

Annons
Annons

Om man kliar eller petar sig i öronen med till exempel bomullspinnar riskerar man att trycka ihop vaxet till en klump. Nytt öronvax kommer då att lägga sig på denna klump så att den till slut täcker hela hörselgången. När detta sker får man lika svårt att höra som om man höll en hand för örat. Efterhand kan detta även leda till inflammationer, sår och smärta i hörselgången.

Om man använder öronproppar eller hörapparat stängs hörselgången så att öronvaxet inte kommer ut som det ska, och då skapas lätt klumpar.

Behandling

Man bör undvika att avlägsna vax innan det är nästan ute av sig självt och också undvika att använda bomullspinnar eller andra instrument i hörselgången.

På apotek kan man köpa preparat som är avsedda för att avlägsna vax. Forskning visar emellertid att sådana öronvaxupplösande medel inte är bättre än koksaltlösning.

Om problemet inte löser sig med enbart öronvaxupplösande medel eller koksaltlösning rekommenderas att man försöker skölja örat hemma. Efter att ha droppat öronvaxupplösande medel eller koksaltlösning i hörselgången en eller två kvällar kan man skölja örat med ljummet (kroppstempererat) vatten med hjälp av en sköljblåsa (en päronformad gummiballong). Detta ska man dock bara göra om man i övrigt har friska öron och inte har hål på trumhinnan, annars finns risk att vaxet kommer in i mellanörat. Ta eventuellt hjälp av någon vid sköljningen. Ballongen placeras med spetsen inne i hörselgången och töms snabbt och bestämt. Ofta måste sköljningen upprepas flera gånger.

Skulle man ändå inte lyckas få ut öronvaxet kan man söka hjälp hos läkare. De sista två kvällarna innan man ska in på öronsköljning bör man droppa lite öronvaxupplösande medel eller koksaltlösning i hörselgången, så som beskrivs ovan. Detta kommer att underlätta för personalen på vårdcentralen och göra sköljningen behagligare för dig.

Vill du veta mer?

  • Eksem i hörselgången
  • Öronvax – för vårdpersonal

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons