Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Öron

Exostos i hörselgången

En exostos är en benutväxt som kan skapa en förträngning i hörselgången. Tillståndet är godrtat men kan öka risken för inflammation och vaxpropp.

Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är exostos?

Exostos är en godartad benutväxt i hörselgången som ofta ör likt en bula i formen. Det medför att öppningen i hörselgången blir förminskad i varierande utsträckning, beroende på exostosens storlek.

Hörselgången är den kanal som går från ytterörat och in till trumhinnan. Denna kanal omges av ben och är klädd invändigt med hud (se bild). 

Symtom

Exostoser kan leda till förträngningar i hörselgången som orsakar ansamlingar av öronvax vatten och annat som skapar irritation. Ofta har man exostoser i båda öronen. De kan leda till inflammation i huden i hörselgången och vaxpropp. I sällsynta fall blir det så tätt att hörseln påverkas.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Orsak

Den vanligaste orsaken till exostoser tros vara en reaktion i benvävnaden till följd av kallt vatten i hörselgången. Därför uppstår tillståndet främst hos simmare och surfare som vistas i kallt vatten.

Diagnos

Diagnosen ställs i regel genom att exostosen är synlig vid undersökning av öra och hörselgång.

Behandling av exostos i hörselgången

Om exostosen inte ger några besvär så behövs ingen behandling. Om exostosen leder till inflammation i hörselgången eller återkommande vaxproppar kan man behöva behandling för det och ibland använda örondroppar/spray förebyggande. I mer sällsynta fall med uttalade besvär behövs operation för att vidga hörselgången.

Annons
Annons

För att förebygga exostoser och undvika försämring bör man skydda öronen mot kallt vatten och eventuellt använda öronproppar vid vattenaktiviteter. 

Prognos

Prognosen är god men tillståndet kan försämras över tid, framförallt vid upprepad vistelse i kalla vatten.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?


Annons