Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Öron

Malign eller nekrotiserande extern otit

Malign extern otit är en aggressiv infektion i den yttre hörselgången. Den drabbar först och främst äldre människor med diabetes. Infektionen är oftast på grund av bakterier och behandlingen består av långvarig behandling med antibiotika.


Uppdaterad den: 2022-05-09
Sakkunnig: Remy Waardenburg, Specialistläkare i allmänmedicin, Bonnier Healthcare

Annons

Vad är malign/nekrotiserande extern otit?

Malign eller nekrotiserande extern otit är en sällsynt komplikation till hörselgångseksem och inflammation i hörselgången. Nekrotiserande betyder att tillståndet förstör vävnad och extern otit är facknamnet på inflammation i den yttre hörselgången.

Malign extern otit är ovanligt. Komplikationer förekommer först och främst hos äldre människor med diabetes mellitus eller något annat tillstånd som försvagar immunsystemet, till exempel cancersjukdom, personer med dåligt behandlad hiv eller nedsatt immunförsvar i samband med cellgiftsbehandling.

Annons
Annons

Symtom

Symtomen vid malign extern otit liknar symtomen vid hörselgångseksem. Kraftiga smärtor i örat, särskilt på natten, är ett vanligt symtom. Det är också vanligt att det rinner från örat. Hörseln kan vara nedsatt och man kan ha ont i käkleden vilket kan leda till svårigheter att öppna munnen. Om infektionen sprider sig kan man få problem med att vissa nerver blir påverkade, vilket kan leda till exempelvis förlamning i ansiktet. 

Trots att det handlar om en infektion är feber ovanligt. 

Orsak

Tillståndet börjar som en mindre infektion i hörselgången och utvecklar sig till en infektion som sprider sig igenom huden och brosket och in till tinningbenet (osteit, osteomyelit). Det är vanligen bakterier som leder till infektionen men svampsorter kan också förekomma. 

Om infektionen lämnas obehandlad kan infektionen spridas vidare till andra ben och strukturer i huvudet. Farliga följder kan bestå av blodförgiftning (sepsis), varbölder i hjärnan (abscesser) och hjärnhinneinflammation (meningit). Om infektionen inte behandlas är dödligheten hög. 

Annons
Annons

Diagnos

Om hörselgångsinflammation inte blir bättre med rekommenderad behandling bör man överväga möjligheten att det handlar om malign extern otit, särskilt hos personer med en sjukdom som ger nedsatt immunförsvar.

Blodprover har en begränsad roll eftersom de kan vara normala trots att det föreligger en allvarlig infektion. Bakterieprover från hörselgången visar ofta att det föreligger en infektion med bakterien Pseudomonas aeruginosa. Diagnosen ställs vanligtvis av en öron-, näs- och halsläkare. Olika bildundersökningar kan bidra med att ställa rätt diagnos. 

Behandling av malign extern otit

Eftersom infektionen vanligtvis beror på bakterier är långvarig behandling med antibiotika vanligast. Man kan även behandla hörselgången lokalt. Det är viktigt att, om möjligt, återställa immunförsvarets funktion så mycket man kan. 

Förebyggande behandling

Man bör inte använda bomullspinnar för att klia eller rengöra hörselgången. Detta kan ge upphov till små sår i hörselgången och bli en ingångsport för bakterier. Även sjukvårdspersonal bör vara försiktig med rengöring i hörselgången.

Prognos

Med behandlingen är prognosen bra, men hos vissa patienter kan tillståndet ändå bli livshotande. Ungefär en till två per tio personer med malign extern otit avlider till följd av komplikationen. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons