Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Öron

Utstående öron

Personer med utstående öron har helt normal hörsel, men många önskar en kosmetisk korrigering av öronen. Den största faran vid detta tillstånd är att barnet isolerar sig därför att han eller hon anser att öronens form är genant eller att barnet upplever sig mobbad av kamrater.


Uppdaterad den: 2021-03-03
Sakkunnig: Anna Nager, Specialist i allmänmedicin och docent vid Karolinska Institutet

Annons

Vad betyder utstående öron?

Många tror att utstående öron beror på en felutveckling i fosterlivet. Experter menar dock att det är en normalvariant. Personer med utstående öron har en helt normal hörsel.

Utstående öron är ett förhållandevis vanligt fenomen. Många söker ändå hjälp för att få en kosmetisk korrigering av öronen.

Annons
Annons

Vad kan göras med detta tillstånd?

Fenomenet är en normalvariant, det är ingen sjukdom och tillståndet har inga konsekvenser för örats funktion. Hörseln är oftast normal och om den inte är det så beror det inte på formen på ytterörat. Den största faran vid tillståndet är att barnet isolerar sig och drar sig undan därför att han eller hon anser att öronens form är genant. Barn kan riskera att bli mobbade av andra barn.

Vid önskan om att ändra formen på örat finns i dag möjlighet att göra det. Operationen utförs av öron-, näs- och halsläkare eller plastikkirurg. Det finns olika sätt att utföra ingreppet på, men samtliga ändrar formen så att örat inte längre är så utstående. Vanligtvis blir det inga kosmetiskt störande ärr och det är svårt att se att örat har opererats för den som inte vet om det på förhand. Själva operationen tar ungefär en timme. Den första veckan efter operationen används ett huvudbandage. Ofta används ett pannband på natten i några veckor efter att bandaget har avlägsnats.

I de flesta fall sker operationen före skolåldern. Detta för att undvika den värsta mobbningen och stigmatiseringen.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons