6 saker du inte visste om öronvax
Intervju | Öron |

6 saker du inte visste om öronvax

Vad har egentligen det gula kletet i våra hörselgångar för funktion? Antagligen mer än vad många anar. Här är sex fakta om ditt öronvax som förklarar varför detta verkar vara en av kroppens mest underskattade produkter.


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-14
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

När det gäller öronvax är det inte alltid de gula klumparna förknippas med charm. Men utseendet är inte allt. Se på öronvax som en god vän som du inte vill vara utan.

1. Består av döda hudceller

Ditt öronvax (cerumen på latin) består av en rad olika spännande avfall från kroppen. Förutom smuts och sekret från dina körtlar består öronvaxet dessutom av döda hudceller från hörselgången.

2. Skvallrar om din svettproduktion

Tittar man närmare på öronvaxet är det faktiskt möjligt att se hur ägaren svettas. Amerikanska forskare har nämligen upptäckt två olika typer av öronvax i hörselgångarna på jordens befolkning – en våt och en torr variant. Enligt forskarna beror den torra varianten på en liten ändring i en gen som kallas ABCC11, som, förutom att det gör öronvax torrt, också reducerar svettlukt under armarna.

Annons
Annons

3. Det dödar bakterier

Det ser kanske harmlöst ut där i hörselgången. Men i själva verket fungerar öronvax som dörrvakt med uppgift att hålla vatten, damm, smuts och bakterier borta från ditt öra för att på så vis undvika infektioner. Det med hjälp av ett speciellt enzymen som kan bryta ned och döda bakteriers cellväggar.

4. Dina gener bestämmer

Öronvax varierar i utseende och konsistens, och det är generna som bestämmer på vilket sett. En studie visar att speciellt personer från Afrika och Europa har en tendens att ha vått öronvax, medan torrt öronvax är vanligare i Östasien.

5. Öronvaxet klarar sig själv

Kroppens celler är unika – likaså i hörselgången. De rör sig nämligen på så vis att öronvaxet ska hitta ut på egen hand.

Annons
Annons

6. Tops bidrar till mer

När huden i hörselgången irriteras bildas det nya hudceller snabbare och därmed också mer öronvax. Om du kliar dig i örat eller använder tops kan produktionen av öronvax öka – samtidigt som risken finns att du råkar trycka ihop vaxet i en klump som stänger för hörselgången och skapar infektioner.

Experter rekommenderar att du i regel bara ska torka bort öronvax utanför hörselgången och inte ska börja ta bort det inne i själva örat.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tony Olofsson 2017-06-14 17:11 (2 år sen)

  Jag har nyligen skaffat hörapparater , en i vardera örat och nu ser jag efter att ha använt dem under c:a två månader att produktionen av öronvax har avtagit. Jag kan förstå att det inte behövs lika mycket när risken for damm i örat hindras av de domer som blockerar hörselgången

 • Avatar 2017-06-14 17:23 (2 år sen)

  Hur påverkas öronvaxet av att man använder öronproppar varje natt?

  /Cilla

 • Avatar Peggy 2017-06-14 23:59 (2 år sen)

  Jag har ofta öroninflammation. Eftersom jag inte varje gång kan ta antibiotika för det, så tar jag en bakteriedödande salva. Som ökar benägenheten för vaxproppar. Och det är oftast det enda som läkaren ser. Salvan hjälper en kort tid.
  Använda öronproppar ska man inte göra för ofta. Ökar öronvaxet enligt min erfarenhet.

  /Peggy

 • Avatar Peggy 2017-06-18 11:44 (2 år sen)

  Peggy

  Gerd, tack för tipset!

  Cilla, när det gäller öronproppar och öronvax, talar jag bara av egen erfarenhet, jag har ingen sjukvårdsutbildning. Men kanske har det för min del med det att göra, att jag kan ha öronproppar högst två gånger, sedan får jag värk.

 • Avatar Helvi Persson 2017-10-13 21:22 (23 månader sen)

  Det sa till mig att jag ska låta bli att rensa vaxet med tandpetare!

 • Avatar Ammi Almqvist 2018-04-22 12:02 (16 månader sen)

  Min son får så mycket vax i öronen att hörseln försämras. Han här till öronläkare var 4de månad som tar bort vaxet. Går detta att göra något åt, eller måste han hå till öronläkare hela tiden?

 • Avatar Titti 2018-05-28 19:56 (15 månader sen)

  Jag har torrt öronvax, en droppe olivolja i örat per månad håller örat rent, och vaxet kommer ut av sig självt. Alternativt gör jag en kinesisk öronljusbehandling, som mjukt rengör örat utan komplikationer. Rekommenderas för personer som har problem med bihålor, om örat är fritt från vax proppar eller för mycket vax, dräneras bihålorna naturligt.

 • Avatar Titti 2018-05-28 19:52 (15 månader sen)

  Jag har torrt öronvax, en droppe olivolja i örat per månad håller örat rent, och vaxet kommer ut av sig självt. Alternativt gör jag en kinesisk öronljusbehandling, som mjukt rengör örat utan komplikationer. Rekommenderas för personer som har problem med bihålor, om örat är fritt från vax proppar eller för mycket vax, dräneras bihålorna naturligt.

 • Avatar Mona Argén 2019-03-30 16:18 (5 månader sen)

  Mycket bra information! Detta har jag aldrig funderat på! Jag har mest irriterats av att det är torrt i örongången, därav kliar det. Använder något hårt, smalt för att klia med. Också en öronspray från apoteket, som smörjer örongången (Yttersta delen).

 • Avatar Totte2 2019-04-20 12:32 (4 månader sen)

  Jag har en eskallerane yrsel efter en stroke för c:a 6 år sedan, har iämnat mitt körkort och köpte en moppe, nu vågar jag inte körfa med den längre pga. min yrsel, finns det något att göra åt detta? MVH Tommy


Annons
Annons
Annons