Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

6 saker du inte visste om öronvax


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-14

6 saker du inte visste om öronvax
Annons

När det gäller öronvax är det inte alltid de gula klumparna förknippas med charm. Men utseendet är inte allt. Se på öronvax som en god vän som du inte vill vara utan.

1. Består av döda hudceller

Ditt öronvax (cerumen på latin) består av en rad olika spännande avfall från kroppen. Förutom smuts och sekret från dina körtlar består öronvaxet dessutom av döda hudceller från hörselgången.

2. Skvallrar om din svettproduktion

Tittar man närmare på öronvaxet är det faktiskt möjligt att se hur ägaren svettas. Amerikanska forskare har nämligen upptäckt två olika typer av öronvax i hörselgångarna på jordens befolkning – en våt och en torr variant. Enligt forskarna beror den torra varianten på en liten ändring i en gen som kallas ABCC11, som, förutom att det gör öronvax torrt, också reducerar svettlukt under armarna.

Annons
Annons

3. Det dödar bakterier

Det ser kanske harmlöst ut där i hörselgången. Men i själva verket fungerar öronvax som dörrvakt med uppgift att hålla vatten, damm, smuts och bakterier borta från ditt öra för att på så vis undvika infektioner. Det med hjälp av ett speciellt enzymen som kan bryta ned och döda bakteriers cellväggar.

4. Dina gener bestämmer

Öronvax varierar i utseende och konsistens, och det är generna som bestämmer på vilket sett. En studie visar att speciellt personer från Afrika och Europa har en tendens att ha vått öronvax, medan torrt öronvax är vanligare i Östasien.

5. Öronvaxet klarar sig själv

Kroppens celler är unika – likaså i hörselgången. De rör sig nämligen på så vis att öronvaxet ska hitta ut på egen hand.

6. Tops bidrar till mer

När huden i hörselgången irriteras bildas det nya hudceller snabbare och därmed också mer öronvax. Om du kliar dig i örat eller använder tops kan produktionen av öronvax öka – samtidigt som risken finns att du råkar trycka ihop vaxet i en klump som stänger för hörselgången och skapar infektioner.

Annons
Annons

Experter rekommenderar att du i regel bara ska torka bort öronvax utanför hörselgången och inte ska börja ta bort det inne i själva örat.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar emil 2023-05-8 13:26 (11 månader sen)

  hur många procent är det som har torrt öronvax här i Europa?

 • Avatar Lars 2020-07-23 23:43 (4 år sen)

  Det är oftast lättare att säga vad man inte ska göra än att klara ut VAD man ska göra. Och det senare är vad man behöver.

 • Avatar Tidigare användare 2020-02-6 16:56 (4 år sen)

  Jag har toppen av en bomullstuss av en toppsypinne kvar inne i örat men får inte ut den trots olika försök med spolning det ligger som ett lock för min hörsel och när man pratar så stannar ljudet kvar inne i huvudet och det är oerhört irriterande.

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-17 11:59 (5 år sen)

  Hej
  Jag undrar varför jag nästan aldrig har haft något öronvax? Mina barn har massor och det har jag förstått att det är bra.

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-20 12:32 (5 år sen)

  Jag har en eskallerane yrsel efter en stroke för c:a 6 år sedan, har iämnat mitt körkort och köpte en moppe, nu vågar jag inte körfa med den längre pga. min yrsel, finns det något att göra åt detta? MVH Tommy

 • Avatar Tidigare användare 2019-03-30 16:18 (5 år sen)

  Mycket bra information! Detta har jag aldrig funderat på! Jag har mest irriterats av att det är torrt i örongången, därav kliar det. Använder något hårt, smalt för att klia med. Också en öronspray från apoteket, som smörjer örongången (Yttersta delen).

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-28 19:52 (6 år sen)

  Jag har torrt öronvax, en droppe olivolja i örat per månad håller örat rent, och vaxet kommer ut av sig självt. Alternativt gör jag en kinesisk öronljusbehandling, som mjukt rengör örat utan komplikationer. Rekommenderas för personer som har problem med bihålor, om örat är fritt från vax proppar eller för mycket vax, dräneras bihålorna naturligt.

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-28 19:56 (6 år sen)

  Jag har torrt öronvax, en droppe olivolja i örat per månad håller örat rent, och vaxet kommer ut av sig självt. Alternativt gör jag en kinesisk öronljusbehandling, som mjukt rengör örat utan komplikationer. Rekommenderas för personer som har problem med bihålor, om örat är fritt från vax proppar eller för mycket vax, dräneras bihålorna naturligt.

 • Avatar 2018-04-22 12:02 (6 år sen)

  Min son får så mycket vax i öronen att hörseln försämras. Han här till öronläkare var 4de månad som tar bort vaxet. Går detta att göra något åt, eller måste han hå till öronläkare hela tiden?

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-13 21:22 (7 år sen)

  Det sa till mig att jag ska låta bli att rensa vaxet med tandpetare!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.