Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Öron

Främmande föremål i hörselgången

Barn kan stoppa in saker i hörselgången, men det kan också vuxna göra. Det främmande föremålet bör avlägsnas ganska snart för att undvika att det uppstår en infektion. Ofta krävs läkarhjälp för att avlägsna föremålet.


Uppdaterad den: 2021-03-03

Annons

Vi vet alla att barn har en förmåga att stoppa alla slags saker i mun, näsa och öron.

Det som är mer överraskande är att även vuxna kommer till läkaren med främmande föremål i örat. Det stora flertalet är barn, men vuxna som har fått bomullsbitar i örat efter rengöring förekommer också.

Även insekter kan komma in i hörselgången.

Symtom och tecken

Personen själv märker naturligtvis att något har fastnat i örat.

Efterhand kan man:

 • Få lock i örat.
 • Bli lite yr.
 • Besväras av klåda i örat.
 • Känna irritation i örat.
 • Eventuellt få smärtor.

Om föremålet är stort kan hörseln bli sämre.

Hos barn kan det vara svårare. De kan klaga över de symtom som nämnts ovan, men på ett barn kan det vara svårt att tolka signalerna.

Om barnet inte kan ge upplysningar kan man försöka att titta i örat. Om man inte ser något kan ett främmande föremål befinna sig längre in i hörselgången. Om man är osäker bör man åka till läkaren för att undersöka barnets öra.

Annons
Annons

Behandling

Behandlingen anpassas efter den typ av främmande föremål som har kommit in i hörselgången. Vissa föremål kan enkelt avlägsnas med en pincett eller tång. Om detta inte går försöker läkaren ofta att skölja ut det med vatten.

Det är viktigt att inte trycka föremålet längre in i örat, vilket är lätt hänt om man själv försöker att avlägsna föremålet. Därför rekommenderas att man tar kontakt med en läkare som kan avlägsna föremålet på ett säkert sätt.

Nästan alla allvarliga följder efter främmande föremål i örat har orsakats av att personer har försökt att avlägsna föremålet på egen hand, med resultatet att föremålet har trycks längre in i örat och skadat trumhinna eller hörselben.

Insekter kan oskadliggöras (dränkas) genom att droppa in lite matolja i örongången. De kan sedan förhoppningsvis avlägsnas med öronsköljning nästa dag.

Kan det vara farligt?

Följande är viktigt att komma ihåg om man själv fått något i örat:

 • Som tidigare nämnt bör man inte vara alltför ihärdig när man själv ska avlägsna föremålet, det kan orsaka sår och sprickor i hörselgången, i värsta fall kan det skada trumhinnan.
 • Man bör inte heller gå för länge med föremålet i hörselgången, det ökar risken för en infektion.
 • Om föremålet är synligt och man vet att det är ett mjukt föremål, kan man försiktigt försöka avlägsna det med en pincett.
 • Om man inte lyckas avlägsna föremålet eller om det är ett hårt föremål ska man kontakta läkare snarast.

Följande är viktigt att komma ihåg om ett barn fått något i örat:

 • Om man misstänker att ett barn har tryckt in något i örat men man inte kan se något där, kan det bero på att barnet har mycket vax som täpper igen. Då kan man prova att droppa lite ljummen matolja i örat och låta vaxet lösas upp och rinna ut. Obs! Använd inte kall olja då kan barnet bli yr och illamående en liten stund.
 • Stick inte in bomullspinnar i örat för att rensa det, då trycks öronvaxet bara längre in.

Minnesregel

"Det minsta du ska stoppa i örat är armbågen"

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.