Fakta | Öron

Främmande föremål i hörselgången

Barn kan stoppa in saker i hörselgången, men det kan också vuxna göra. Det främmande föremålet bör avlägsnas ganska snart för att undvika att det uppstår en infektion. Ofta krävs läkarhjälp för att avlägsna föremålet.

Uppdaterad den: 2012-10-04
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vi vet alla att barn har en förmåga att stoppa alla slags saker i mun, näsa och öron. Det som kan överraska mer är att även vuxna kan dyka upp hos läkaren med främmande föremål i örat. Det stora flertalet är barn, men vuxna som har fått bomullsbitar i örat efter rengöring förekommer också.

Även insekter kan komma in i hörselgången.

Hur märker jag det främmande föremålet?

Om det gäller dig själv kommer du självklart att märka att något har fastnat i örat. Efterhand kan du få lock för örat och du kan bli lite yr. Om det främmande föremålet får vara kvar en tid kan det leda till klåda och irritation i örat och eventuellt smärtor. Om föremålet är stort kan hörseln bli sämre.

Annons
Annons

Hos barn kan det vara svårare. De kommer att klaga över de symtom som nämnts ovan, men på ett barn kan det vara svårt att tolka signalerna. Om barnet inte kan ge dig upplysningar kan du försöka att titta i öronen. Om du inte ser något kan ett främmande föremål befinna sig längre in i hörselgången. Om du är osäker bör du åka till läkaren för att undersöka barnets öra.

Behandling

Behandlingen anpassas efter den typ av främmande föremål som har kommit in i hörselgången. Vissa föremål kan enkelt avlägsnas med en pincett eller tång. Om detta inte går kommer läkaren antagligen att försöka skölja ur det med vatten. Det är viktigt att inte trycka föremålet längre in i örat, vilket är lätt hänt om du själv försöker att avlägsna föremålet. Därför rekommenderas att du tar kontakt med en läkare som kan avlägsna föremålet på ett säkert sätt. Nästan alla allvarliga följder efter främmande föremål i örat har orsakats av att personer har försökt att avlägsna föremålet på egen hand, med resultatet att föremålet har trycks längre in i örat och skadat trumhinna eller hörselben.

Insekter kan oskadliggöras (dränkas) genom att droppa in lite matolja i örongången. De kan sedan förhoppningsvis avlägsnas med öronsköljning nästa dag.

Annons
Annons

Kan det vara farligt med främmande föremål i hörselgången?

Som tidigare nämnt bör du inte vara alltför ihärdig när du själv ska avlägsna föremålet, det kan orsaka sår och sprickor i hörselgången, i värsta fall kan det skada trumhinnan. Du bör inte heller gå för länge med föremålet i hörselgången, det ökar risken för en infektion. Om föremålet är synligt och du vet att det är ett mjukt föremål, kan du försiktigt försöka avlägsna det med en pincett. Om du inte lyckas avlägsna föremålet eller om det är ett hårt föremål ska du kontakta läkare snarast.

Om du misstänker att ett barn har tryckt in något i örat men du inte kan se något där, kan det vara så att barnet har mycket vax som täpper igen. Då kan du prova att droppa lite ljummen matolja i örat och låta vaxet lösas upp och rinna ut. Om du använder kall olja kan barnet bli yr och illamående en liten stund. Stick inte in bomullspinnar i örat för att rensa det, då trycks öronvaxet bara längre in.

Minnesregel

"Det minsta du ska stoppa i örat är armbågen"

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons