Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Öron

Hörselgång, cancersjukdom

Cancersjukdom i hörselgången är ett mycket sällsynt tillstånd. Det karakteriseras av obehag, smärtor, att det sipprar blod ur hörselgången, samt lock för örat. Tidig behandling är förknippat med god prognos.


Uppdaterad den: 2013-04-11

Annons

Cancer i hörselgången

Cancer är ett tillstånd med okontrollerad celltillväxt. Med detta menas att vissa celler har förlorat förmågan att kontrollera sin egen tillväxt. Detta leder till uppsamling av en celltyp på en plats, vilket leder till att det bildas en tumör.

Cancer i hörselgången är ett mycket sällsynt tillstånd och drabbar ofta äldre människor. Tumören utgår från celler i själva hörselgången.

Annons
Annons

Vilka är symtomen på sjukdomen?

Cancer i hörselgången ger symtom som liknar en inflammation i ytterörat. Det kan ge sig till känna i form av klåda, smärtor och lock för örat. Det kan också rinna från örat. Det som kan särskilja cancer från en hörselgångsinflammation är blodvätska som kan sippra ut från örat vid cancer. Förutom detta är det svårt att skilja på dessa två tillstånd i en tidig fas.

Diagnos

Diagnosen ska misstänkas vid svårbehandlad hörselgångseksem som inte ger med sig trots adekvat behandling. Det bör då tas en så kallad datortomografibild på området. Dessutom tas ett vävnadsprov från tumören i örat. Detta kan vara svårt och ofta krävs flera försök innan resultatet blir bra. De flesta av dessa undersökningar utförs av en öron-näsa-hals-specialist, eftersom din allmänläkare kommer att remittera dig vidare när han eller hon fattar misstanke om tillståndet.

Annons
Annons

Behandling

Behandlingen varierar beroende på hur långt tillståndet har utvecklats. Om det är möjligt kommer läkaren att försöka operera bort tumören. Efteråt kommer området antagligen att bestrålas för att minska risken för återfall. Din läkare kan ge dig mer information om vad som gäller för dig.

Prognos

Denna sjukdom har ofta ett snabbt förlopp. Detta leder till att behandlingen ofta kommer igång sent. Faktorer som har betydelse för diagnosen är bland annat spridning till andra organ och inväxt i närliggande strukturer. En lokaliserad tumör utan spridning eller inväxt har en relativt god prognos.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.