Fakta | Öron

Inflammation i hörselgången (hörselgångseksem)

Vid hörselgångseksem finns en inflammation i huden som går från ytterörat till trumhinnan. Vanliga symtom är rodnad, klåda och smärta.

Uppdaterad den: 2019-12-11
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Vad är inflammation eller eksem i hörselgången?

Vid hörselgångseksem finns en inflammation i huden, med rodnad och svullnad, som går från ytterörat till trumhinnan. 

Hörselgångseksem är en relativt vanlig sjukdom. Tillståndet är vanligast bland vuxna, men den förekommer även hos barn, särskilt i åldersgruppen sju till tolv år. Det antas att cirka 10 % av befolkningen vid ett eller annat tillfälle har haft hörselgångseksem.

 

Annons
Annons

Symtom

Inflammation i huden kan orsaka intensiv smärta, klåda och obehag. Smärtan kan i enskilda fall var mycket kraftig. Ibland kan det rinna vätska från örat. Hörselgången kan svullna och man kan få sämre hörsel till följd av att ljud inte når in till trumhinnan. Vid kraftig inflammation kan man dessutom få feber och känna sig trött.

Orsak

Akut hörselgångsinflammation är ofta på grund av en störd hudbarriär lokalt i hörselgången. Tillståndet kan orsakas av fuktighet i hörselgången, vilket leder till att bakterier som normalt befinner sig på huden i öronkanalen infekterar huden. Akut hörselgångsinflammation är vanligare bland simmare och surfare, hos personer med lite öronvax, trånga hörselgångar eller hörapparat och efter mekaniska skador. Inflammationen kan utlösas av petning i örat med bomullstops eller liknande.

Om man har eksem i hörselgången eller får kemikalier i örat, som hårsprej eller hårfärg, minskar hudens förmåga att hålla bakterier borta. Normalt finns det alltid bakterier i huden men vid skador i huden kan dessa annars harmlösa bakterier orsaka en infektion. Ibland förekommer även svampinfektioner, men det är mycket ovanligt.

Annons
Annons

Kronisk hörselgångsinflammation beror vanligen inte på bakterier. Vanliga orsaker till ett kroniskt tillstånd är allergiskt kontakteksem från metallörhängen, kemikalier i kosmetika och schampo, eller plast i hörapparat. Generella hudåkommor som atopiskt eksem eller psoriasis kan vara svåra att behandla i en trång öronkanal. Kronisk inflammation kan leda till trång hörselgång med åtföljande hörselnedsättning och kan göra det svårt att anpassa en hörapparat.

Öronvax innehåller många ämnen som skyddar hörselgången mot infektioner. Man bör därför undvika att avlägsna för mycket öronvax eftersom detta ökar risken för inflammationer. Diabetes ger ökad risk för inflammation i hörselgången. Detta beror på att sjukdomen minskar hudens förmåga att skydda sig mot infektioner. Detsamma gäller om hörselgången blockeras av ett främmande föremål.

Diagnos

Diagnosen ställs genom att läkaren frågar saker som ger misstanke om akut hörselgångsinflammation. Läkaren känner på örat och tittar in i örat med en örontratt (otoskop). Huden i hörselgången är röd och svullen – ofta så att det hindrar insyn till trumhinnan. En öronsköljning kan vara nödvändig för att få översikt, men är också viktigt för att rengöra hörselgången. Lokala lymfkörtlar kan vara förstorade och ömma och det kan vara smärtsamt att gapa. I sällsynta fall tas ett prov av det sekret som kommer ut från hörselgången för att avgöra vilken bakterie som orsakat inflammationen. 

Behandling

Det viktigaste är att man håller örat torrt. Avstå ifrån att simma eller liknande tills tillståndet är under kontroll. Man bör undvika att använda öronproppar. Man bör inte heller försöka att rensa ut vax från örat, såvida man inte använder olja och sköljblåsa.

Kraftigare besvär behandlas ofta med örondroppar eller salva som innehåller antibiotika och inflammationsdämpande medel (kortison). I vissa fall kan läkaren också lägga in en liten tamponad eller hoprullad kompress som fuktats med läkemedel.

Instruktioner om hur man ska använda örondroppar:

 • Låt någon annan droppa dropparna i hörselgången, om möjligt.
 • Ligg ner med örat som är påverkat upp. Droppa angivet antal droppar eller tills hela hörselgången är fylld.
 • Ligg kvar i 3–5 minuter när dropparna är på plats. Använd till exempel en klocka eller mobiltelefon. På det sättet får läkemedlet tid att tränga in i huden.
 • Ibland kan man försiktigt dra i örat eller trycka på örat för att få dropparna på plats.
 • Efter detta kan man gå upp och göra allt som vanligt. Vätska som droppar ut kan man försiktigt torka bort.
 • Försök att hålla örat torrt annars.
 • Gör inte rent örat själv: Örat är ömt och det är lätt att skada hörselgången mera.
 • Om dropparna inte går in i örat kan det vara så att det är mycket hudmaterial i hörselgången. Då kan det behövas att vårdpersonalen gör rent hörselgången först. 
 • Om du har fått en tamponad, kan den falla ur spontant. Det är ett bra tecken, eftersom svullnaden då har minskat.
 • Ta inte bort tamponaden själv, om inte du har fått informationen om att du skall göra det. 

Det är viktigt att man berättar för läkaren om tillståndet inte blir bättre 2 till 3 dagar efter påbörjad behandling.

Förebyggande behandling

 • Man ska inte peta, klia eller tvätta hörselgången med öronpinnar eller liknande.
 • Använd eventuellt en hårtork på lägsta intensitet för att torka hörselgången efter att ha simmat eller badat.
 • Ibland kan man droppa med alsolspritlösning före och efter bad och på kvällen för att förebygga att hörselgångsinflammation uppstår.

Prognos

I de flesta fall kommer behandlingen att resultera i att inflammationen försvinner helt. Man måste emellertid vara uppmärksam på att hörselgången kan bli inflammerad på nytt.

En kroniskt inflammation kan leda till trång hörselgång med åtföljande hörselnedsättning. Därför är det viktigt att man är noggrann med att höra av sig till sjukvården om besvären inte ger med sig. 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?