Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Öron

Föremål i örat

Föremål i hörselgången, särskilt pärlor, förekommer framför allt hos barn. Hos vuxna kan det vara insekter eller bomull som lossnar från en bomullspinne.


Uppdaterad den: 2019-12-11

Annons

Symtom

Ett främmande föremål som helt eller delvis stänger till hörselgången leder till obehag och ofta klåda i hörselgången. Det är också vanligt med lock för örat och nedsatt hörsel. Det kan göra ont och ibland kan en irritation i hörselgången leda till hosta. Om en insekt har tagit sig in i hörselgången kan man höra insekten. 

Annons
Annons

Orsak

Hörselgången smalnar av något längre in i hörselgången. Det är ofta där föremål fastnar.

Det är framför allt hos barn man ser främmande föremål i hörselgången. Oftast handlar det om pärlor som barnet har petat in i örat. Andra orsaker är matvaror och leksaker. Hos vuxna är det vanligare med lossnade delar från bomullspinnar. Även insekter kan komma in i örat och leda till besvär.  

Eventuella smärtor beror på att det främmande föremålet skapar en irritation i huden i hörselgången som är ett känsligt område på kroppen.

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av inspektion av örat med en förstoringsglas med en ljuskälla – otoskopi. Det är oftast lätt att ställa diagnosen, men förekomst av vax kan göra det svårare att se föremålet. 

Annons
Annons

Behandling

Vårdpersonal kan vanligtvis avlägsna föremålet med hjälp av en pincett eller en specialutformad liten hake. I vissa fall går det även att använda en sug för att dra ut det främmande föremålet. Ett annat vanligt sätt är att spola örat med ljummet vatten. Vattenstrålen tar då med sig det främmande föremålet på vägen ut.

Om man försöker att avlägsna det främmande föremålet på egen hand kan det leda till att föremålet trycks längre in i hörselgången vilket kan försämra symtomen.

En insekt som har kommit in i hörselgången kan oskadliggöras (dränkas) genom att droppa en små mängd av olja i hörselgången. Insekten kan senare sköljas eller plockas ut med ett specialutformat instrument.

Om man har en skada på trumhinnan eller har ett föremål i hörselgången som kan svälla ska man vara avstå från öronspolning. 

Prognos

Tillståndet är ofarligt men kan vara smärtsamt. Bara i sällsynta fall leder det till komplikationer i form av inflammationer eller skada på trumhinnan.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons