Fakta | Öron

Främmande föremål i örat

Det är vanligt att barn stoppar in föremål i hörselgången. Men främmande föremål kan även fastna i vuxnas öron, till exempel insekter eller bomull som lossnar från en bumullspinne.

Uppdaterad den: 2012-10-04
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vanliga orsaker

Det är vanligt att barn stoppar in föremål i hörselgången. Även insekter kan komma in i örat och bomullsbitar och liknande kan bli instoppade i örat och ligga kvar.

Ett främmande föremål som helt eller delvis stänger till hörselgången leder till obehag och ofta klåda i hörselgången. Det är också vanligt med lock för örat och nedsatt hörsel. Det kan göra ont och ibland kan en irritation i hörselgången leda till hosta.

Eventuella smärtor beror på att det främmande föremålet skapar en irritation i huden i hörselgången som är ett av de känsligaste områdena på kroppen.

Annons
Annons

Hur behandlas tillståndet?

Ett främmande föremål kan påvisas med hjälp av så kallad otoskopi. Det betyder att en läkare eller sjukvårdspersonal tittar in i hörselgången med ett särskilt instrument som kallas otoskop.

Om det främmande föremålet sitter långt ut i hörselgången kommer läkaren vanligtvis att kunna avlägsna det med hjälp av en pincett eller en specialutformad liten hake. I vissa fall går det även att använda en sug för att dra ut det främmande föremålet. Det vanligaste sättet är dock att skölja örat med ljummet vatten. Vattenstrålen tar då med sig det främmande föremålet på vägen ut.

Du bör inte försöka att avlägsna det främmande föremålet själv eftersom det ofta leder till att föremålet trycks längre in i hörselgången vilket kan bli mycket smärtsamt.

Annons
Annons

En insekt som har kommit in i hörselgången kan oskadliggöras (dränkas) genom att några droppar matolja droppas i hörselgången. Insekten kan senare sköljas eller plockas ut med ett specialutformat instrument.

Tillståndet är ofarligt men kan vara smärtsamt. Bara i sällsynta fall leder det till komplikationer i form av inflammationer eller skada på trumhinnan.


Annons
Annons
Annons