Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sängvätning hos barn – fortfarande tabubelagt

Barn som kissar i sängen – så kallat enures är något mycket vanligt förekommande samtidigt som en tystnad ofta vilar över problemet. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-18
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Barn har kissat i sängen
Annons

Enligt Netdoktors undersökning bland över 1100 föräldrar till sängvätande barn är det endast drygt hälften som söker professionell hjälp – något Tryggve Nevéus, barnläkare vid njur- och urinvägsenheten, Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala ser som ett problem. 

– Faktum är att en obehandlad enures kan leda till psykologiska problem för barnet. Studier visar att många drabbade lider av dåligt självförtroende, säger han. 

Inte kopplat till psyket 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Orsakerna till enures har att göra med nattlig urinproduktion, nattlig blåsfunktion och förmågan att vakna upp ur sömnen. Gamla föreställningar om att enures orsakas av psykologiska faktorer stämmer där med inte. Däremot finns det en ärftlig faktor. Två av tio av föräldrarna till drabbade barn har själva haft problem.

Annons
Annons

 Det finns dock barn som plötsligt drabbas av sängvätning utan någon som helt förklaring bakom. Det kan då bero på medicinska orsaker som till exempel urinvägsinfektion, förstoppning eller diabetes

Idag räknas enures som det näst vanligaste folkhälsoproblemet hos barn i Sverige. Samtidigt är okunskap kring tillståndet ett faktum – trots att närmare 10 procent av alla lågstadiebarn är drabbade. En del barn har till och med kvar problemen upp i tonåren.

Viktigt att söka vård

Tryggve Nevéus menar därför att det är viktigt att föräldrar till barn med enures verkligen söker vård om barnet vid 6-7 års ålder fortfarande kissar i sängen.

Annons
Annons

 – Det går inte över av sig självt alla gånger, vilket är vanligt att föräldrar tror. Det är heller inte ovanligt att de som söker hjälp av vården också får just det svaret och fortsätter i tron om att barnet växer ifrån problemet. Sjukvården måste också bli mer uppmärksam kring enures, menar han.

 För det finns bra hjälp och behandling att få:

 – Ja, barnet kan bli av med sin enures med rätt behandling. De kan få aktiv terapi i form av enureslarm eller tablettbehandling efter att ha fyllt sex år, säger Tryggve Nevéus.

Enureslarm ett alternativ 

 

Enuresalarm innebär att ett larm sätts igång av första droppen kiss. Barnet ska sluta kissa och väckas, gå på toaletten och kissa färdigt. Ett effektivt men krävande sätt att bli torr i och med att risken finns att resten av familjen också vaknar.

 Det kanske viktigaste av allt är dock att föräldrar inte skuldbelägger barnet, eftersom det snarare riskerar att förvärra problemet.

 – Det kan såklart vara påfrestande för föräldrar med ständiga nattkissningar, men med stöd från vården och behandling brukar nattkissandet ganska snabbt försvinna, säger Trygge Nevéus

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-08-26 10:12 (6 år sen)

  Bästa sättet att få barn torra på natten är: att lära barnet stänga av strålen när barnet är gammalt nog att förstå vad man menar. Och detta gör man på dagtid. Kissa stäng av strålen kissa stäng av osv.
  Barnen blir torra på ett par månader både på nätter och dagar.

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-25 20:08 (6 år sen)

  Led av enures som barn, vid tre års ålder (1948). Mina föräldrar tog mig till flera läkare, dock utan framgång. Till sist tog de mig till Barnsjukhuset i Göteborg, där jag undersöktes av en nyutexaminerad läkare, dr Hilding. Diagnos: ljumskbråck. Efter operation, helt besvärsfri.

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-11 08:04 (6 år sen)

  Hej. Jag kissade i sängen som barn och fick stryk varje dag.
  Jag har väldigt dåligt självförtroende.

 • Avatar Tidigare användare 2017-07-26 22:37 (6 år sen)

  Min erfarenhet som fembarnsmamma är:när barnet börjar säga ifrån att hen är kissnödig så ska man börja lära barnet att "stänga av strålen". Kissa sluta kissa osv. På så vis blir barn fortare torra på nätterna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons