Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mamma: Min son drabbades av sängvätning

När Pontus var 4,5 år började han att kissa på sig i sängen om nätterna. Hans föräldrar hade ingen aning om vad det berodde på men förstod ganska snart att sängvätning hos barn inte är något ovanligt. Genom åren har det blivit många blöjor och skyddslakan. I dag är Pontus åtta år och sängvätningen kvarstår bara till viss del. - Ibland händer det att det blir lite blött i kalsongerna men då hinner han gå upp och kissa klart, berättar Anna som är mamma till Pontus.

Annons

Problemen med Pontus sängvätning (enures) började när han var 4,5 år. Nästan varje natt kissade han på sig och det blev många tvättmaskiner med sängkläder som rullade hemma i familjens hus. Det blev dessutom en hel del duschande om nätterna, något som var väldigt jobbigt för Pontus. Mamma Anna frågade sig om det var någonting speciellt som hänt i Pontus liv som gjorde att han kissade på sig men insåg efter att ha sökt information på nätet att sängvätning är ganska vanligt hos barn, särskilt bland pojkar.

- Det är klart att man kände en viss frustration men jag tänkte att det med tiden skulle växa bort, säger mamma Anna.

Använde blöja

För Pontus var det jobbigt att vakna upp på natten av att vara blöt och ligga på våta lakan, något som gjorde att han sa till sina föräldrar att han ville börja använda blöja igen. Föräldrarna var skeptiska men lät pojken använda blöja för att slippa den otäcka känslan av att vara nerkissad.

Annons
Annons

När det var dags för femårskontroll på barnavårdscentralen gjorde Pontus mamma personalen uppmärksam på sängvätningen. Sjuksköterskan förklarade att Pontus gott kunde använda blöja tills han var sex år, om problemet kvarstod efter det skulle han få träffa läkare.

- Då kändes det bra när hon sa det där med blöjorna. Det blev lite som en bekräftelse på att det inte var något fel, berättar mamma Anna.

Men med tiden blev Pontus större och äldre och han förstod att de flesta andra barn i hans ålder inte använde blöja. Han skämdes och mådde inte bra.

- Då ringde jag till vårdcentralen och vi fick tid hos en specialistläkare.

Annons
Annons

Drack mindre på kvällen

Hos läkaren fick Pontus och mamma Anna ett schema som i korta drag gick ut på att Pontus skulle dricka mer på dagen och mindre på kvällen. De fick massvis med sängskydd hemskickade till sig som placerades under Pontus lakan i sängen.

- Det började att gå lite bättre och bättre. Vi såg till att han kissade det sista han gjorde på kvällen innan han gick och la sig. En gång provade vi ett övervakningslarm som man lägger i kalsongerna men det tyckte Pontus var så obehagligt att han vägrade att använda det. Han hade det nog så jobbigt som det var och vi ville inte pressa honom, säger mamma Anna.

Sover inte över hos kompisar

I dag är Pontus åtta år och det händer bara någon enstaka gång att han kissar på sig. Han undviker dock att sova över hos kompisar men hos mormor och moster går det bra.

- Nu är det faktiskt fem månader olyckan var framme sist. Det händer att han vaknar upp och det är blött i kalsongerna men då går han upp, kissar klart och byter underkläder själv. Jag tror att det är på väg att växa bort nu, säger mamma Anna.

Skuldbelägg inte barn

Genom åren som gått har Pontus mamma sett att hennes son haft det jobbigt, skämts och mått dåligt. Till andra föräldrar vill hon ge rådet att aldrig skuldbelägga ett barn som drabbats av sängvätning.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

- Det är jobbigt redan som det är för barnet. Ha tålamod och förståelse för att ditt barn inte är ensam om det.

Ett annat tips hon har är att se till att det finns skyddslakan i alla hemmets sängar i fall barnet någon gång vill krypa upp hos sina föräldrar på natten.

- Å så är det viktigt att söka vård. Bara det att man får hjälp med skyddslakan är guld värt. Det var en befrielse att slippa tvätta lakan varje dag, avslutar mamma Anna.

Personen på bilden har ingenting med textens innehåll att göra. 

Här kan du läsa frågor och svar om sängvätning

Läs också: Sängvätning är vanligare hos barn med adhd

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-01-27 18:34 (7 år sen)

  Bästa sättet för mig att få stopp på min sons sängvätning var att lära barnet stänga av strålen
  ...kissa sluta kissa sluta kissa. Jag tror inte att det har med något annat att göra än att öva muskulaturen .

 • Avatar Tidigare användare 2017-01-27 18:38 (7 år sen)

  Bästa sättet för mig att få stopp på min sons sängvätning var att lära barnet stänga av strålen
  ...kissa sluta kissa sluta kissa. Jag tror inte att det har med något annat att göra än att öva muskulaturen .

 • Avatar Tidigare användare 2017-01-27 18:24 (7 år sen)

  Bästa sättet för mig att få stopp på min sons sängvätning var att lära barnet stänga av strålen
  ...kissa sluta kissa sluta kissa. Jag tror inte att det har med något annat att göra än att öva muskulaturen .


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons