Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Jessicas dotter har larm mot sängvätning

Ha tålamod och skuldbelägg inte. Det är Jessica Nertbys råd till föräldrar med barn som kissar i sängen. Hennes dotter är sex år och har precis fått prova ett sängvätningslarm.

Barn ligger på golvet och har lekt med färg
Annons

När Jessica Nertbys dotter fortfarande kissade i sängen trots att hon fyllt tre började Jessica och hennes man fundera. De äldre bröderna hade båda blivit torra ganska tidigt, men deras yngsta barn följde inte samma mönster. De valde ändå att ta det hela med ro för att se om det skulle växa bort, men problemen kvarstod.

– Det får ta den tid det tar, tänkte vi, men när det inte blev bättre och vår dotter skulle börja i förskoleklass kände vi att vi behövde göra något åt det. Kompisarna började prata om att sova över, och vår dotter har vänner som är yngre och ändå torra. Det har såklart gjort att hon har börjat ifrågasätta sitt beteende mer och mer.

Så de sökte hjälp hos sjukvården, och trots lång väntetid har Jessica Nertby bara gott att säga om bemötandet de fick.

Annons
Annons

– Sköterskan var väldigt pedagogisk och fokuserade helt på vår dotter. Hon visade med en docka var njurarna satt och hur urinblåsan fungerade. ”Hur många i klassen tror du kissar i sängen förutom du?” frågade hon sedan och fick svaret ”inga.” ”Jag är nästan säker på att det är två, tre stycken till, men som kanske inte vågar berätta det”, sa sköterskan. När vår dotter förstod att hon inte var ensam förändrades hennes ansiktsuttryck direkt.

Testar larm mot sängvätning

Nu har familjen sedan några veckor tillbaka fått låna ett sängvätningslarm för att se om det kan hjälpa dottern. Än så länge har larmet fått ett positivt mottagande. 

– Jag tror att hon tycker att det fungerar ganska bra. Hittills har hon ju sovit med blöja, men nu har hon bara ett trosskydd. Det gör att hon känner sig lite större.

Att få bukt med sängvätningen kräver dock en hel del tålamod. De senaste veckorna har Jessica Nertby inte sovit särskilt mycket. Varje kväll lägger hon en dosa i dotterns trosor och om det blir blött skickas signaler till ett larm.

Annons
Annons

– Larmet är väldigt känsligt och kan gå igång bara av att hon är lite fuktig eller svettig. Vissa nätter är jag uppe varannan timme.

Skuldbelägg inte barnet som kissar i sängen

Men redan tycker Jessica Nertby att larmet hjälpt familjen att se ett mönster kring de blöta lakanen.

– Jag har upptäckt att larmet tjuter mer sällan på helgerna. På lördagen och söndagen har vi en annan koll på vår dotter och kan se till att hon går på toaletten oftare på dagen. Då är det lättare för henne att hålla tätt på natten.

Jessica Nertby tror att det är viktigt att uppmuntra istället för att skuldbelägga. Varje gång som dottern lyckats hålla sig torr en hel natt får hon sätta en guldstjärna på ett schema i badrummet.

– Och det har blivit fem, sex stycken stjärnor på två veckor så jag tycker att det går åt rätt håll. Men när det är vått så får man inte göra någon stor grej av det utan säga att vi satsar på nästa natt istället. Man får ge det tid, men inte dra sig för att be om hjälp ifall det behövs.  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.