Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökning förvärrar situationen för MS-sjuka

Annons

Nya studier visar att rökning förvärrar sjukdomssituationen för personer med Multipel Skleros, MS. Rökningen påskyndar sjukdomsförloppet och rökande MS-patienter har fler skadliga förändringar i hjärnan och presterar sämre på funktionella tester än de patienter som inte röker. Tidigare forskning har konstaterat att rökning kraftigt ökar risken för att insjukna i den neurologiska sjukdomen multipel skleros. Och nu visar en amerikansk studie, genomförd av forskare från State University of New York i Buffalo, att sjukdomen förvärras om man röker. Totalt medverkade 368 MS-patienter i studier, varav 128 var rökare eller före detta rökare. När forskarna undersökte samtliga av deltagarnas hjärnor fann de att förstörelsen av nervvävnaden i hjärnan var betydligt mer omfattande hos rökande patienter. Dessutom hade nedbrytningen av blodhjärnbarriären också gått längre bland de rökande patienterna och det kan ses som ett tecken på att den inflammatoriska processen är mer intensiv hos dessa patienter.
– Våra resultat tyder på att det finns ett samband mellan rökning och mer allvarliga hjärnskador hos MS-patienter, säger neurologiprofessorn Bianca Weinstock-Guttman, som är en av de ansvariga forskarna.

Tomas Olsson, neurologiprofessor vid Karolinska Universitetssjukhuset, leder en studie på tusen svenska MS-patienter och han bekräftar att rökning ökar risken att insjukna i multipel skleros.
– Därför är det logiskt att tro att rökningen även påverkar sjukdomens svårighetsgrad, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.