Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Från flygvärdinna till yogainstruktör efter ms-diagnos

Efter att Anette Hansson fick sin MS-diagnos förlorade hon jobbet som flygvärdinna. Efter 27 år i luften har hon nu landat i yogans värld med livslusten i behåll.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-04-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Hallå där Anette Hansson, medicinsk yogainstruktör för personer med neurologiska funktionsnedsättningar och som själv sedan 1993 har multipel skleros (ms). Just nu besvarar du frågor om hur det är att leva med ms via Netdoktor i samarbete med Neuroförbundet. Hur länge sedan var det du fick diagnosen ms och hur har den påverkat ditt liv?

– Jag fick min ms-diagnos 2005, men hade mitt allra första ms-skov redan 1993. I och med att jag fick ms så förlorade jag mitt arbete som flygvärdinna på SAS. Kort kan man säga att jag gick från att vara frisk med heltidsarbete till kroniskt sjuk och arbetslös.

Anette berättar om en nattsvart tid och att hon gick igenom en identitetskris. Men när hon väl fick tillbaka livskraften bestämde hon sig för att arbete med sin största hobby: yoga.

Annons
Annons

– Efter 27 år i luften så landade jag i yogans underbara värld, säger hon och ler. Idag har jag både livslust och framtidstro.

Varför är ms ett viktigt område att belysa?

– Ms är en sjukdom med många olika symtom, en del synliga som svårigheter att gå, en del osynliga som fatigue och kognitiva problem. De synliga symtomen är enklare att förstå men de osynliga är svårare för utomstående att förstå. Att få en ms-diagnos innebär, tack och lov, inte att du får alla symtom.

– Det är också viktigt att sprida kunskap och information om ms och andra neurologiska sjukdomar för att öka förståelsen och göra det lättare för oss med en neurologisk sjukdom att leva.

Vad för frågor kan man ställa till dig de närmsta veckorna?

– Jag besvarar gärna frågor om hur det är att leva med ms, delar gärna av mig av mina insikter och välkomnar även frågor om min hobby och sysselsättning, det vill säga medicinsk yoga.

Annons
Annons

Kort fakta om Anette
Namn: Anette Hansson
Ålder: 60
Familj: Gift en vuxen son
Sysselsättning: Eget företag MediYoga/Medicinsk Yoga. Läs mer på myelinyoga.se Föreläser om ”Att leva med ms” och om ”Mediyoga för dig med neurologiska funktionsnedsättningar”. Jag är också ms-diagnosstöd på Neuroförbundet  
Hobby: Yoga, Breathwalk, Mindfulness och Litteratur
Motto: " Gör allt du vill och kan men kanske lite annorlunda"

Ställ dina frågor kring ms till Anette Hansson här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons