Nyhet | Manlig hälsa

Magsäcksoperationer minskar cancerrisk

Annons

Feta kvinnor som genomgår en magsäcksoperation tycks bli skyddade mot cancer, men detsamma gäller inte för männen. Det är nya resultat från en välkänd svensk studie som heter SOS, som visar att fetmaoperationer är den bästa metoden att gå ner i vikt utan att gå upp igen. Forskarna bakom studien har i över tio års tid följt en grupp överviktiga som opererats och en annan grupp som fått ”vanlig” fetmabehandling. Nu har forskarna gått igenom sitt material och letat efter samband mellan fetma, fetmaoperationer och cancer.
– Vi fann att de kvinnor som magopererats hade 42 procent lägre risk att få cancer än kvinnor som inte genomgått kirurgi, säger professor Lars Sjöström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till Svenska Dagbladet. Effekten syntes på flera olika cancerformer, vilket talar för ett slags generellt cancerskydd.

Samma minskning visade sig dock inte bland männen och en förklaring till det kan vara att männen är relativt få i studien och underlaget alltså för litet. Vad det beror på att fetmaoperationer tycks skydda mot cancer bland kvinnor har dock forskarna ingen förklaring till. Lars Sjöström berättar att man har kunnat fastslå att den minskade risken för cancer inte hänger ihop med själva viktnedgången. Istället spekulerar forskarna bakom SOS-studien nu om själva ingreppet kan påverka cancerrisken.
– Det kan kanske vara så att operationen medför förändringar till exempel av hormonproduktionen i magsäcken och tarmarna vilket i sin tur minskar canceruppkomsten, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons