Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Klamydiastatistik kan vara missvisande

Annons

Nya siffror visar att antalet smittade i klamydia har fördubblats sedan 1990-talet. Men enligt Per-Anders Mårdh, professor vid institutet för kliniska vetenskaper på Lunds universitet, stämmer inte dessa siffror.
– Om man ska tala om något som har förändrats så måste man ha observationer över tid. Under den här tiden har förutsättningarna förändrats. Tekniken har förändrats och intresset i medierna skiftar vilket gör att människor i olika utsträckning testar sig, säger Per-Anders Mårdh.

Enligt Mårdh har ungefär hälften av dem som fått ett positivt provsvar om klamydia senare visat sig vara helt friska. En av huvudorsakerna till varför Mårdh inte tror att statistiken stämmer är för att man i början av 90-talet införde nya känsliga provmetoder. Han uppmanar personer att göra ett nytt test om man misstänker att man fått ett felaktigt beslut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.