Fråga doktorn

Fråga   Manlig hälsa

Fråga: Hypogonadism

Hej, Jag är en man på 38 är gift och har barn. Min historia börjar så långt tillbaka som vid sex års ålder då jag opererades för att mina testiklar inte ville åka ned. Den ena fick de ned bra men den andra sitter för högt alldeles under penis är mycket mindre. Den kan ibland irritera en hel del vid sex och åker dessutom ibland upp och in i "magen". Jag undrar nu ifall detta göra att jag har för låga testosteron nivåer för att må optimalt? Jag sökte för ett par år sedan för brist på lust/ork i livet i allmänhet och sexuellt intresse i synnerhet. Blodprovet togs åtta och trettio prick på morgonen(jag har förstått att detta har betydelse). S-Testosteron total 12 nmol/L S-SHBG 37,6 nmol/L Om jag förstått rätt så är det kvoten som är viktigt då den talar om hur mycket fritt testosteron som finns tillgängligt. Jag är en i övrigt frisk man utan sjukdomar och det gör att min värde är i underkant lågt? Jag har några frågor: Kan man prova att gå på hormon behandling under ett halvår eller år och sedan avbryta ifall man inte upplever några positiva effekter? Jag har läst någonstans att det är en livslång behandling betyder det att när man väl påbörjar finns ingen återvändo? Blir hormonnivån ändå sämre ifall man måste avbryta, finns det några alternativa behandlingar? Om man skulle kunna operera/släppa ned testikeln ytterligare skulle den då kunna växa till sig och börja producera mera testosteron eller är det kört nu när man är så gammal? Jag har varit rädd för biverkningarna med hormonbehandling men det är tydligen minst lika ohälsosamt rent fysiologiskt att ha för låga värden så då kanske man väljer att försöka behaga frun med lite större sexlust i alla fall. Tacksam för svar.

Svar:

Hej,

Att ställa diagnosen testosteronbrist är inte alltid helt lätt. Det är två faktorer som avgör symtom på testosteronbrist och testosteronnivån i blodet.

Symtomen är inte helt specifika utan kan ses vid en rad andra tillstånd. När det gäller testosteronnivåen i blodet finns inte heller något klockrent samband. Män med bra känslighet för testosteron behöver endast ett lågt värde medans män med sämre känslighet för hormonet behöver högre nivå. Det vill säga att en man med dålig känslighet som tidigare hade 30 i testosteron kan ha en brist fast han har ett värde på 20 ( om vi utgår från ett referensvärde på ex 10-30).

Hur pass "manlig" man är hänger således inte samman med nivåerna. Ett annat indirekt kriterium på testosteronbrist är i bland ofrivillig infertilitet som ibland hänger samman med testosteronbrist. Du har två barn, en grundförutsättning för detta är att du har adekvata koncentrationer av testosteron detta talar starkt emot att du har någon betydande testosteronbrist då.

När det gäller kvoten testosteron SHBG kan man ha ett indirekt stöd av detta. Det finns en hel del tillstånd då SHBG nivåerna varierar beroende på medicinering, sjukdomar och födointag så att mäta kvoten för att fastställa testosteronbrist är ingen bra metod. Dina retraktila testiklar får ingen bättre funktion om de opereras ner.

För att ställa diagnosen skall man således ha både symtom och åtminstonde två värden på bla testosteron som visar att detta är lågt. Man bör också ta reda på orsaken och komplettera blodprovtagningen så att man vet hur man ska behandla eventuell brist.

Testosteron är inget livsnödvändigt hormon så om man ska behandla eller inte med testosteronsubstitution är något man får diskutera läkare-patient.

Vid en relativ brist så startar kroppen upp sin egen produktion av testosteron när man avslutar testosteronsubstitutionen. Denna stängs således ej av för gott. Vid hög misstanke på testosteronbrist kan man pröva behandling under 3-6 månader för att se om detta förbättrar det psykiska och fysiska välbefinnandet.

Slutligen när det gäller sexlusten så är det långt ifrån alla män som upplever förbättring av denna. Sexlusten styrs till stor del av testosteron. Men, kommer man bara över en viss nivå så fungerar det som en lampknapp dvs den finns eller finns ej. Många gånger ligger det psykosociala faktorer bakom minskad sexlust.

Med vänliga hälsningar

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Botad från prostatacancer, eller?

2018-11-19 | 13:40

av Jonas Richthoff

Inkontinens efter prostataoperation

2018-11-19 | 20:45

av Jonas Richthoff

Erektil dysfunktion på grund av MS

2018-11-19 | 19:32

av Jonas Richthoff

Överrinningsinkontinens - får inget stopp

2018-11-19 | 23:22

av Jonas Richthoff

Medicinering ED (Erektil dysfunktion)

2018-11-19 | 23:37

av Jonas Richthoff

Testikelimplantat

2018-11-20 | 06:36

av Jonas Richthoff

Smärta i buken - värktabletter hjälper inte

2018-11-21 | 03:01

av Jonas Richthoff

Har jag urinblåscancer?

2018-11-21 | 11:34

av Jonas Richthoff

Lichens sjukdom - går inte att dra tillbaka förhuden

2018-11-21 | 15:56

av Jonas Richthoff

Måste bipsier tagas - räcker det ej med magnetröntgen?

2018-11-23 | 16:02

av Jonas Richthoff

Blå fläckar på penishuvud - vad kan det vara?

2018-11-21 | 17:43

av Jonas Richthoff

Delad urinstråle

2018-11-22 | 11:34

av Jonas Richthoff

Muskeln runt urinröret låser sig - tabletterna ger biverkningar

2018-11-22 | 16:35

av Jonas Richthoff

Svårt att öppna blåsans muskel - beror mina kissbesvär på min neurologiska sjukdom?

2018-11-23 | 13:33

av Jonas Richthoff

Urinblåsecancer - hur stor är risken att cancern kommer tillbaka?

2018-11-19 | 13:17

av Jonas Richthoff


Annons
Annons
Annons