Forum Manlig hälsa


Okänd sjukdom, hjälp!

Hej allesammans!
Hittade nyligen Netdoktor och såg det som en möjlighet då tiden verkar rinna ifrån mig. Jag är en positiv och glad kille, 21 år gammal, men med ett unikt tillstånd.
För ett och ett halvt år sedan fick jag feber. En märklig insjuknad då jag var helt utslagen och sov 12-13 timmar varje natt. Efter att febern gått ner och jag blev ”frisk” igen, kände jag att något var fel.
Min puls var betydligt högre och kroppen liksom gick på hög varv. Jag fick ta prover för infektion, men även köldkörteln då kroppen och hjärtat hade lagt i högväxeln. Proverna visade inga avvikelser så jag sökte upp en överläkare, helt underbar person som inte ville något annat än att lösa detta mysterium. Jag fick betablockerare för pulsen. Sedan efter ett tag också en kombination av Venlafaxin och Lergigan. Jag var inte deprimerad som sagt men vi ville ha någon mer långvarig lösning till de grova sömnsvårigheterna som medföljde sjukdomen. Vi har sedan dess undersökt hjärtat, datortomografi ”över”magen, generella prover, järn, magnesium, koppar, levern. Etc... Levern visade avvikelse på ett värde, men det var inte mycket att gå på. Ytterligare var alkaliska fosfatas värdet påverkat och vi misstänkte Kopparöverskott. Wilsons sjukdom. Men vi har kunnat utesluta detta också efter besök hos MagochTarm mottagning. Värdet gick sedan tillbaka.
Jag är nu tillbaka på ruta ett. Allt började med feber, jag har blivit sämre och sämre för varje månad och klarar i stort sett inte av något alls längre. Ligger i sängen, eller sitter i stolen hela dagarna. En varm dusch och pulsen rusar upp i taket.  Håller fortfarande humöret uppe och hoppas på det bästa men det ser inte ljust ut. Min läkare som jag haft kontakt blev ironiskt nog sjukskriven och tyvärr sjukare än mig själv.
Men! I samma tidsvända hittade jag små mönster i min vardag. Upptäckte först att jag hade svamp på flera ställen på huden, som gav mig teorier om candida överväxt. Tänkte att det kanske orsakar ovanligt starka problem i en sjuk individ som mig själv.  Sedan märkte jag att jag blev påverkad av kosten. Fick tillexempelsvårt att andas efter ett par brödskivor,etc.  Som om jag utvecklat känsligheter/allergier för vissa ämnen.
Träffade ny läkare idag. Allmän. Förklarade vad som hade hänt, men blev bemött underligt. Känsligheten/allergierna/svamp teorierna kunde vi tydligen inte heller testa. Jag är inte så påläst men tyckte det låt lite konstigt.  Kanske ändå förståligt. Sedan fick man också den trångsynta skeptiska blicken till följd av en längre utfrågning om min psykiska hälsa. Ni vet. Jag vet inte vad vi ska göra härnäst. Läkaren kändes mest stönig och envis till allt jag hade att säga.  Men vi skulle efter provtagning höras snart igen. Försöker se allt från den ljusa sidan, men efter ett sådant besök får man en klump i halsen och känner sig ytterst liten och hjälplös. Mitt tillstånd började ju mer eller mindre under en natt.
Så snälla om någon har teorier om tester/prover/sjukdomar. Er hjälp skulle oavsett vara enormt uppskattad. Personer i mitt tillstånd faller liksom igenom systemet inom vår nuvarande sjukvård. Min symtomlista är en A4 lång men är i grova drag: hög puls, extrem trötthet, sömnsvårigheter,  Mental frånvaro, dåligt minne, ”helt borta”.
Tackar på förhand!

Du beskriver symtom men inte din livsföring i övrigt. Det väcks frågor i mitt huvud, vad gör du på dagarna? Jobbar, studerar eller är hemma? Beror det på stress, inaktivitet, annat i livet? Hur är dina relationer med vänner, familj, ev arbetssituation och övrigt socialt? Fungerar livet som helhet? Har du bakomliggande erfarenheter i livet som påverkar val du gör?
Jag påstår inte att det är psykiskt, men kropp och själ hör ihop...
Du skriver att du har svamp, du borde få någon salva som tar bort svampen isåfall. Fick du det? Annars behöver du uppsöka vårdcentralen/apoteket angående det.
Man kan ha flera olika symtom som beror på vitt skilda saker. Det kanske inte går att få en helhetsbild som hör ihop med alla mindre symtom, utan man kanske behöver behandla varje sak enskilt... bara en tanke..
Hoppas ändå ditt liv i övrigt fungerar bra.


Tackar för snabb respons!
Jag förstår det, var svårt att få fram allt om allting. Men jag förklarar gärna!  Jag studerade först när jag blev sjuk, det skulle egentligen inte ha varit möjligt om jag inte haft medicinerna. Men allt eftersom tillståndet blev kraftigare fick jag högre frånvaro och till sist kunde jag ej gå dit överhuvud taget. I dags läget ligger jag enbart hemma och klarar knappt ta hand om mig själv. psykiskt är allt bara bra, och omständigheterna i övrigt är bara toppen. 
Javisst, svamp på huden är inte ovanligt. Behandlar det också. Dock kommer det hela tiden tillbaka. Det var bara en tanke, om något sådant kommer inifrån och hörde ihop med tillståndet.
Ja, tror du möjligtvis kan ha rätt i det. Känns ibland som det kan vara flera "disfunktioner"/sjukdomar och att vi därför har haft svårt att isolera någon specifik orsak.
Problemet med det hela är väl egentligen hur jag ska gå vidare. Jag menar det måste ju finnas en rad sjukdomar som ej visar sig på de "vanliga" proverna. Kan det vara smart att träffa en Neurolog möjligtvis? Känns ju inte så långsökt att möjligtvis påstå att nervsystemet blivit påverkat. Enligt mig i alla fall.
Radar upp lite mer symtom:
-          Ingen aptit.
-          Blir skakig direkt jag är hungrig.
-          Dimmig syn.
-          Varm hy.
-          Ljud/ljus känslig.
-          Allmänt svag.
-          Överdriven stress känslighet, upprymdhet, spändhet och nervositet.


TechnicalSolution Men allt eftersom tillståndet blev kraftigare fick jag högre frånvaro och till sist kunde jag ej gå dit överhuvud taget. I dags läget ligger jag enbart hemma och klarar knappt ta hand om mig själv. psykiskt är allt bara bra, och omständigheterna i övrigt är bara toppen. 

Radar upp lite mer symtom:
-          Ingen aptit.
-          Blir skakig direkt jag är hungrig.
-          Dimmig syn.
-          Varm hy.
-          Ljud/ljus känslig.
-          Allmänt svag.
-          Överdriven stress känslighet, upprymdhet, spändhet och nervositet.

Hej igen!
Hm, du skriver att det är bra psykiskt, ändå tar du upp symtom som överdriven stress-känslighet, upprymdhet, spändhet och nervositet. Det är ju psykiskt om nåt...
Allmänt svag och ingen aptit hör ju ihop med matvanor. Om du inte kan äta normalt blir du svagare. Finns det mat du KAN äta? Som får dig att må bättre. De basala behoven är ju kost, sömn, motion. Om du ligger hemma och inte äter som du ska har du hamnat i en dålig cirkel... som du behöver ta dig ur. Att du blir skakig vid hunger kanske är blodsockerfall, ja jag är inte nån läkare men det var en tanke jag fick. Dimmig syn kanske också hör ihop med det.
Jag förstår att det är svårt att ta sig ur det. Mina tankar går till de mediciner du hade tidigare, hjälpte de? Vet inte vad det är för mediciner du nämnde och hur de isåfall hjälpte, men kanske bra att börja i den änden om de gjorde nytta förut?
Vet inte, men det låter som du ligger hemma och inte äter så hälsosamt... nu menar jag givetvis inte att det är självvalt och något du inte borde kunna få hjälp med av vården, din situation. Men ofta är det så att vården glappar i vårt samhälle, vi behöver själva bidra med de basala funktionerna innan vi får vård. Se över din livssituation, ät och sov och motionera så gott du kan. Även om du är svag orkar du kanske ut nån kortare vända dagligen, nån kilometer iallafall. Typ gå till affären eller nåt iallafall... få frisk luft och komma ut lite. Prata med läkaren om de mediciner du hade tidigare om de hjälpte på nåt sätt. Fokusera på att komma igång med maten först och främst.
Ta en sak i taget, för när man börjar måla upp den stora bilden kan det kännas övermäktigt... gör sånt du mår bra av, sånt du trivs med för att känna glädje i livet. Umgås med vänner, om du inte orkar gå till dem så be dem komma till dig. Social samvaro är viktigt och gör mycket för hälsan.
Jag är ledsen att jag inte har kunskap om dina symtom, kan inte hjälpa på samma sätt som läkare kan. Men vill ändå visa att det finns folk som bryr sig... :)
Kanske är det så att du har nån jätteovanlig sjukdom.. nåt läkaren du har nu inte begriper. Men om han/hon inte begriper så får du försöka ändra på detaljerna så länge. Som sagt, ta en sak i taget... så länge..
(Jag hade själv värk i fyra år innan de kom på att värken berodde på ledgångsreumatism, nu får jag bra mediciner mot det. Ja jag hade fibromyalgi med i början, så då "glömdes" symtomen på ledgångsreumatism bort.. de hade ju hittat en orsak liksom.. Så jag vet, man kan bli luttrad och känna att ingen lyssnar. Men så är det i livet ibland.. då får man kämpa på själv så länge...)
Lycka till!


Jag gissar att det är något endokrint. Har du fått testa kortisol? Andra hormoner, som t ex testosteron? Vilka värden hade du på sköldkörtelprovet?


Återigen Tackar för snabb respons!
Svar Okallu:
Ja du har absolut rätt. Förnekar inte att sjukdomen har effekt på psyket. Men beskriver det som en extrem känslighet. Sjukdomen har från första dagen haft lika stor negativ effekt på sinnet som på kroppen. Tyckte det var viktigt att nämna då det enligt mig begränsar ner en del frågetecken kring vad det kan handla om.  Det är en annan historia, men jag vill påstå att jag förstår psykets effekt på kroppen och kroppens effekt på psyket mycket väl, och att jag därefter kan dra en tydligen linje mellan dessa.  Missförstå mig inte, det är positivt att du ifrågasätter det!
 
När det kommer till kosten så äter jag nyttig mat. Jag har ingen aptit, men ”trycker allt i mig ändå”, annars mår sämre, som du påstår. Medicinerna använder jag fortfarande. Betablockeraren för min hjärtfrekvens kan jag inte leva utan längre. Så i medicin väg verkar jag ändå funnit en balans som stabiliserar.
Men blodsockerfall ska jag ha i baktanke. Vill tillägga att jag tagit blodprov vid 10-15 tillfällen under året. Känns ju konstigt om de skulle missat något sådant. Men kanske.
I övrigt håller jag disciplin på mig själv när det kommer till kost och sådant. Träning och styrka var min stora hobby innan, när jag var frisk.
 
Men visst har du rätt! Det är jobbigt när man ”sitter fast”. Månader går förbi utan något direkt svar. Att man ska få ligga på och tjata när man egentligen inte ens har energin.  
Tackar ändå för de råden och att du tar dig tid för att svara! uppskattas! Och att någon känt upplevt/ haft likande erfarenheter inom sjukvården. Härligt att du tillslut fick en diagnos trotts problematiken!
 
 Det känns ju givetvis bra att få andras tankar och idéer när inte själv klarar tänka så klart längre.


Totti
Jag gissar att det är något endokrint. Har du fått testa kortisol? Andra hormoner, som t ex testosteron? Vilka värden hade du på sköldkörtelprovet?
Sv Totti:
Hej! Tackar för svar! 
Köldkörtelprovet var det allra första provet jag gjorde. Jag frågade dumt nog aldrig efter provsvaret. De skulle "ringa upp om provet visade några avvikelser", typ.
Nej kortisol, testosteron etc har jag faktiskt inte tagit prover för! Vad skulle detta eventuellt påvisa för typ av sjukdomar ? Något som kan testas på VårdCentral?
 
MVH


En tanke slår mig.. kan det vara delvis biverkningar av de mediciner du använder? Men som du skrev inledningsvis så ska du tillbaka till läkaren och kolla provsvaren.. kanske kan du ta upp det då. Lycka till där och uppdatera gärna här efter läkarbesöket.


okallu
En tanke slår mig.. kan det vara delvis biverkningar av de mediciner du använder? Men som du skrev inledningsvis så ska du tillbaka till läkaren och kolla provsvaren.. kanske kan du ta upp det då. Lycka till där och uppdatera gärna här efter läkarbesöket.

Medicinerna ger lite biverkningar, dock är det en bar bråkdel av symtomen jag upplever. Inget kraftigt eller märkvärdigt alls tyvärr:/
Tack! Absolut uppdaterar efter provsvar. Inväntar ett parasit prov samt enkelt gluten allergi prov.


Jag tycker att det verkar konstigt att de inte gjort i alla fall en basal endokrin koll utöver TSH. Se till att det blir gort.
Du bör kolla sköldkörteln igen, och då inte bara TSH utan också fT4 och helst fT3 också.
Kortisol, förstås. Det är ett hormon som varierar kraftig över dygnet och som också påverkas kraftigt av vad man gör. Provet tas på morgonen. Jag anser att man måste planera inför ett kortisolprov så att man kan ta sig till provtagningen i så avslappnat tillstånd som möjligt, annars kan man få missvisande normala värden även om man egentligen har brist. Inget kaffe, ingen tobak, helst inte nån mat om man inte är jättehungrig, inte springa till bussen. Helst ska man gå direkt från sängen till en bil som någon annan kör.
Vidare tycker jag att man kan kolla testosteron och kanske prolaktin också. 
Har du kollat B12 och folat?
 
Be om att få alla provsvar utskrivna, då får du med referensvärdena också. Nöj dig aldrig med att något är normalt, särskilt inte sköldkörtelvärden för i det fallet begriper de flesta läkare inte så mycket.
 
 


""Totti
Jag tycker att det verkar konstigt att de inte gjort i alla fall en basal endokrin koll utöver TSH. Se till att det blir gort.... ""
Nu när du tar upp det håller jag faktiskt med. Kortisol bla är ett värde jag antar skulle kunna visa avvikelser. Ska fråga om vid nästa Läkarbeskök om prover eller remiss till endokrinologiska avdelningen vid centralsjukhuset.  Möjligtvis ringer jag dem först eller skickar egen vårdbegäran.
B12 och folat ingår väl i " standard testerna" antar jag? Tror de har tagit dessa prover i alla fall.
Super att få lite nya tankegångar! Var därför jag startade tråden, tack:) Känns i läkarväg som ingen vill hjälpa mig längre. Dock verkar det samtidigt som mina andningsbesvär blir kraftigare liksom en del övriga symtom. Blir det alltför jobbigt får jag väl gå till akuten. Samtidigt är jag rädd att de inte kommer kunna göra mycket där.// kört fast

 


Super att få lite nya tankegångar! Var därför jag startade tråden, tack:) Känns i läkarväg som ingen vill hjälpa mig längre. Dock verkar det samtidigt som mina andningsbesvär blir kraftigare liksom en del övriga symtom. Blir det alltför jobbigt får jag väl gå till akuten. Samtidigt är jag rädd att de inte kommer kunna göra mycket där.// kört fast
Citerar en del av ovanstående inlägg ifall någon ny läsare övervakar. Har någon annan ideer kring tester eller vad man ska göra för att få snabbare hjälp med ett okänt tillstånd uppskattas inläggen otroligt mycket!
Förklarar gärna mer om tillståndet!
Trevlig Helg!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons