Mag- och tarmbakterier kan påverka kroppens näringsupptag

Hur påverkar egentligen bakterier i tarmen vårt välbefinnande? Länge har frågan diskuterats och nu har studier på möss visat på ytterligare intressanta resultat, skriver Sveriges Radio.


Publicerad den: 2019-09-30
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Mag- och tarmbakterier kan påverka kroppens näringsupptag
Annons

Betydelsen av mag- och tarmbakterier för vår kroppsfunktion får nu ännu mer stöd i forskningen. En ny studie på möss visar att tarmbakterier påverkar själva dygnsrytmen i tunntarmens så kallade epitelceller. Det handlar om celler som befinner sig på tunntarmens yta och transporterar näringsämnen från tunntarmen ut till blodet. Det här sker när epitelcellerna väl aktiveras av en signas som hänger ihop med deras dygnsrytm. 

Därmed kan allt som förändrar tarmfloran, så som antibiotika, matsammansättning, skiftarbete, sömnbrist eller jetlag, eventuellt påverka näringsupptaget. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Detta kan vara en förklaring till varför oregelbundna mål- och sovtider, och jetlag, kopplats till mag- och tarmstörningar och problem med kroppens metabolism. Det menar Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, som intervjuades av Sveriges Radio. 

Resultaten från studien publicerades i tidskriften Science. 

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7307558

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-09-30 13:07 (2 år sen)

    Behöver man äta något tillskott med vitaminer eller annat som kan fattas i kroppen näran är gluten intolerans. Eva Bilock

  • Avatar Tidigare användare 2019-09-30 13:51 (2 år sen)

    Hej. Jag har bråck på magmunnen ätit pantoprazol i säkert tio år, tycker jag inte tål dom svettas stor uppsvälld mage jag slutade med dom men fick halsbränna ont lite magen. så jag börja igen. Kan man bara sluta tvärt eller t a annan medicin. Är gluten intolerans också. Mvh Eva Bilock