Dricksvatten DNA-testas
Snart kan ny DNA-teknik visa om bakterier i dricksvatten kommer från djur eller människor. När minst 2.000 personer i Lilla Edet hemsöktes av magsjuka i september i fjol pekade det mesta på en smittkälla i dricksvattnet. Men om smittan kom från människors eller djurs avföring gick inte att ta reda på. Men med ny DNA-teknik som tas fram vid Chalmers tekniska högskola ska smittan kunna spåras till människor eller idisslande djur som kor och får. Göta älv och Rådasjön i Mölndal blir först ut att testas om ett par år när tekniken beräknas vara färdig, meddelar Sveriges Radio Göteborg. Vet man att bakterier kommer från kor som betar uppströms vid en vattentäkt får man komma till rätta med djurhållningen där. De vanligaste smittorna, virus och parasiter, ger allvarlig magsjuka - som i Bergen 2004 då uppemot 6.000 personer insjuknade av en parasit som hamnat i sjön Svartediket.
Min Doktor - Läkarbesök i mobilen
Snabb och enkel kontakt med läkare, var du än är. Dygnet runt, för hela familjen. Hos oss kan du få konsultation, provtagning och behandling. Kostnadsfritt för barn och ungdomar under 20 år.
-
Hemorrojder
Mer än hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som från början sitter precis innanför, men senare också utanför, ändtarmsöppningen. Varför får man hemorrojder och hur blir man av med dem?
-
Blod i avföringen? Detta kan det bero på
Har du blod i avföringen eller blöder du från ändtarmen? Då kan du ha drabbats av hemorrojder, sprickor eller sår i ändtarmsområdet. Men det kan handla om allvarligare sjukdomar och det finns vissa saker man ska vara extra uppmärksam på, menar experten Jan Brun.
3 Kommentarer -
Tre vanliga myter om IBS
IBS är ett tillstånd som är omgärdat av massa skrönor och myter. Vi listar de tre vanligaste myterna om IBS!
4 Kommentarer -
Fler får ulcerös kolit – men färre behöver opereras
Idag drabbas tio gånger fler av tarmsjukdomen ulcerös kolit än på 60-talet, det visar en studie som gjorts vid Örebro universitet. En av orsakerna tros vara att färre röker. Samtidigt behöver allt färre av patienterna genomgå operation.
3 Kommentarer -
Magdalena berättar om erfarenheten kring afesesbehandling
Aferesbehandling av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) har använts i Sverige sedan 2002. Behandlingen som ges vid ett 25-tal sjukhus i landet är till för de patienter med IBD som inte svarat på konventionell behandling och där annan behandling givit biverkningar eller på annat sätt är olämplig. Här delar Magdalena med sig av sina erfarenheter av IBD och aferesbehandling.
-
Förstoppning
Förstoppning kan upplevas på olika sätt, inte bara att avföringen är hård. Oftast är förstoppning ett ofarligt tillstånd, men i vissa fall kan en hård mage vara att symtom på en bakomliggande sjukdom.
-
Så går aferesbehandling vid IBD till
Per Karlén, överläkare och specialist i mag-tarmkanalens medicinska sjukdomar och invärtesmedicin vid Danderyds sjukhus, berättar om vad aferesbehandling innebär.
-
Gåtan kring IBD närmar sig en lösning
Inte nog med att en person som lider av inflammatorisk magsjukdom (IBD) tvingas leva med obalanserad tarmflora – de encelliga små organismerna är dessutom ständigt varierande. På vilket sätt och hur dessa förändras över tid presenteras nu i den hittills största studien ...
6 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu