Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Turistmage

Magsjuka och maginfluensa

Maginfluensa/magsjuka (gastroenterit) är ett samlingsnamn för tillstånd med kräkningar och/eller diarréer. Ofta beror magsjuka på en virusinfektion, som vinterkräksjuka (calicivirus), men även bakterier är en vanlig smittkälla (till exempel campylobakter eller rotavirus). En annan vanlig orsak är att man blivit smittad av dryck eller mat som hanterats på ett felaktigt sätt.


Publicerad den: 2014-09-29
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Annons
Annons
Annons

Magsjuka (eller symtom som vid magsjuka) kan förutom ovanstående även bero på parasiter eller en viss medicin - men även på bakomliggande sjukdom, så som glutenintolerans, Crohns sjukdom, ulcerös kolit eller malignitet/cancer.

”Vanlig” magsjuka eller maginfluensa kan komma väldigt snabbt och går oftast över inom några dagar. För de allra flesta är magsjuka en ofarlig sjukdom, även om man kan ha stora besvär och känna sig väldigt utmattad.

Vanligaste orsakerna till magsjuka och maginfluensa

Vinterkräksjuka – calicivirus

Vinterkräksjukan som är extremt smittsamt ger upphov till häftiga kräkningar och diarré. I Sverige brukar vinterkräksjukesäsongen starta från november till april, men allra vanligast mellan januari och mars. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Magsjukeutbrott orsakade av calicivirus orsakar varje vinterhalvår stora utbrott av vinterkräksjuka på skolor, daghem, sjukhus och arbetsplatser. En halv miljon svenskar drabbas årligen är den enskilt vanligaste orsaken till livsmedelsburen smitta under hela året.

Mer om vinterkräksjukan och förebyggande åtgärder här »

Salmonella

Salmonella sprids via livsmedel som smittas och äts utan att sköljas ordentligt eller utan att hettas upp tillräckligt. Salmonella finns främst i kött och ägg men även i andra livsmedel. Bakterien ger upphov antingen en lätt infektion med diarré två till tre gånger om dagen i ett par dagar eller en allvarlig infektion med täta avföringar, magknip och nedsatt allmäntillstånd.

Salmonella spridas från person till person via livsmedel eller vatten. Bakterierna sprids även via avföring.

Mer om salmonella »

Campylobacter

Campylobacter är en bakterie som är vanligt förekommande över hela världen och som är nära besläktad med salmonellabakterien. Cambylobacterbakterien finns bland annat i kött, fågel och opastöriserad mjölk. För att undvika att bli smittad, genomstek alltid kyckling, hetta upp maten i up till cirka +70 grader och drick inte opastöriserad mjölk.

Symtomen på om man blivit smittad är: diarréer som kan vara blodiga, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Mer om campylobacter »

Kolera

Kolera är en smittsam diarrésjukdom som orsakas av en bakterie. Kolerasmittan sprids bland annat med förorenat vatten eller med mat som inte är ordentligt kokt eller stekt.

Den som drabbas av kolera kan förlora stora mängder vätska, vilket är det farliga med kolera. Obehandlad kolera kan på grund av vätskeförlusten leda till döden inom ett dygn efter sjukdomens utbrott.

Mer om kolera »

Diarré

Definitionen av diarré är tunn avföring flera gånger varje dygn. Det finns tre olika typer av diarré:

  • akut diarré
  • diarré orsakat av virus eller bakterier
  • kronisk diarré

Den diarré som uppstår plötsligt och som varar under en kortare period är den vi kallar för akut diarré.

Den vanligaste formen av diarré är den som är förorsakad av virusinfektioner eller bakteriegifter så som exempelvis salmonella, campylobacter, calicivirus och rotavirus.

Kronisk diarré är diarré som varar i över tre veckor. Den kan uppstå av flera olika anledningar, bland annat: irritabel tjocktarm, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, laktosintolernas, glutenintolerans etc.

Mer de olika typerna av diarré »

Resediarré

Resediarré kännetecknas av plötslig diarré och lös avföring som i vissa fall kan innehålla blod eller slem. Förutom diarré kan man även ha magsmärtor, illamående och kräkningar. Den orsakas oftast av bakterier så som salmonella, E.coli, shigella och campylobacter. Även virus och parasiter kan orsaka diarrén.

Var i världen man ska resa har givetvis betydelse för om man får resediarré eller inte. Risken för resediarré är större ju primitivare land man reser till. Orsaken till smittan förs via vatten som kan vara förorenat, förorenade isbitar i dryck, att frukt och grönsaker sköljts i vatten som är förorenat eller att maten inte är tillräckligt kokt eller genomstekt.

Mer om resediarré »

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons