Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Har du blod i avföringen eller blöder du från ändtarmen? Då kan du ha hemorrojder, sprickor eller sår i ändtarmsområdet. Men det kan också vara tecken på allvarligare sjukdomar , och det finns vissa saker du ska vara extra uppmärksam på, menar experten Jan Brun.


Publicerad den: 2018-01-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Jan Brun är överläkare och specialist i gastroenterologi och hepatologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Här berättar han om vad man ska tänka på om man har blod i avföringen.   

Hur vanligt är det att man har blod i avföringen?  

– Om man tittar på lite vetenskapliga studier, när det handlar om små mängder ljust blod i avföringen hos vuxna, så är det runt 15 procent som kanske kan se lite blod på pappret eller i toaletten. Men det är långt ifrån alla som vill titta på det som man har i toaletten så det finns ett mörkertal på hur många det är som har sådana här typer av problem.   

Åldern har betydelse  

När det kommer till blod i avföringen ska man vara uppmärksam på sin ålder, menar Jan Brun.  

– Upp till 40 är det oftast ofarliga orsaker. Små mängder av ljust blod som betecknar att det är en blödning som sitter långt ned. Det är oftast hemorrojder, sår eller sprickor i ändtarmsområdet och då sätter man in behandling för detta och då ska det förhoppningsvis försvinna. Men om det inte gör det så ska man överväga att göra endoskopiska undersökningar.   

– Om man är över 40 år ska man vara snabbare på att göra endoskopiska undersökningar, för vid den åldern börjar förekomsten av ändtarmscancer öka. Oftast räcker det då med en enklare endoskopisk undersökning, om man inte har riskfaktorer som ärftlighet, övervikt, rökning, är stillasittande eller har ett stort intag av rött kött eller är 50 plussare, då bör grundlig utredning med koloskopi erbjudas snart. Som patient ska man då inte nöja sig med enkla förklaringar utan få hjälp med att utesluta allvarlig sjukdom.   

Annons
Annons

Kan man se på blodets utseende om det är något allvarligare?  

– Om det är större mängder blod eller blod som är ”inbakat” i avföringen bör man utreda detta snabbare och mer omfattande.  Ljus blödning skvallrar om att källan sitter långt ned i tjocktarmen. Om det är en mörk avföring (blod i avföringen) eller mörkt blod beror det på en blödning längre upp i systemet. 

Inflammation, herpes eller läkemedel kan orsaka blödning  

Andra orsaker till att man har blod i avföringen kan också vara en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) Ulcerös kolit och Crohns sjukdom.  (Här kan du gå en kort utbildning om IBD).

– Man kan också dra på sig en herpesinfektion i ändtarmsområdet och då kan det också komma blod. Herpes går bra att behandla med virustabletter.   

Vissa typer av läkemedel kan även öka risken för blödningar, bland annat vanliga värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra eller cox-hämmare/NSAID.   

– De är ökända för att orsaka blödningar i hela magtarmkanalen egentligen och det kan vara så att de hjälper till att starta blödningar som annars hade startat senare om man ändå skulle blöda 

När ska man söka hjälp?  

– Ju äldre man är desto högre risk är det att det är en allvarlig sjukdom som ligger bakom. Är man under 40 år behöver man inte vara lika snabb till doktor som om man är fyrtioplus. De som har ärftlighet eller riskfaktorer bör vara på tårna redan från början, även om man är under 40 år, säger Jan Brun. 


 

Så undviker du diarré på resan

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Suzanne Svedlund 2019-06-9 21:26 (12 månader sen)

  Blev nöjd. Fått svar.

 • Avatar Peter.sandstedt 2019-05-8 22:51 (13 månader sen)

  Jag har haft allt.från brustet magsår.tillsturt blödning från magsäcken.och det stord som en kaskad när jag spydde blod.oräknerligt antal av magsår tarm sår.allt detta fick jag genom min arbetsnarkoman.som saknar motstycke.så stress.dålig mat intag sent på nätter och kvällar.plus massor av kaffe.bara jag tänker på hur jag levt.så borde jag inte vara vid liv.har alltid kommit till sjukhus i sista minuten.så jag säger till alla jag möter att Lära sig hantera livet och var noga med att skilja på arbete och fritid.och plugga in nutritionen.mvh Peter.sandstedt

 • Avatar Susanna 2019-04-2 18:54 (14 månader sen)

  Hej jag är 54år och hade tarmvred i börja av de 2018.Och ibland blöder jag ifrån stjärten inte när jag är lös i magen men det är fast och hård avföring så blir hela pappret ljusrött utan att jag behöver ta i och ibland har jag har jag ont i baken oxå. Jag är laktosintolerant om det kan vara det? Vad tror du att det kan vara? För tarmvred får man oftast av operation om man har operat sig men det har jag inte gjort heller. Mvh Susanna

 • Avatar Nahid 2019-02-24 20:02 (16 månader sen)

  Jag tackar mycket för tydlig och förstående informationer som du delade med oss .

 • Avatar Maria 2019-02-24 10:52 (16 månader sen)

  Hej. Jag har färsk blod på toalett papper. Jag har genomgått koleskopi undersökning. Ett antal polyper hittades och tagits bort.
  Pad undersökningen visar inte på cancer i borttagna polyperna.
  Min problem är att jag har fortfarande har samma färsk blod på toapapper efter avföringen.
  Det var den första januari som blod börjavisades sig och Jag har blod fortfarande trots polypernas borttagande.
  Jag känner inget ont och känner inte på något sett att kroppen skulle varna mig att det Finns något fel i tarmarna.

  Tacksam för svar,

  Maria Yvling

  Min fråga Varför blöder jag?

 • Avatar Bo Göran 2019-02-23 06:02 (16 månader sen)

  Kan man få blödningar i tarmen /Colón/rectum efter strålbehandling efter prostataectomi. Flera år efter strålbehandling

 • Avatar Rzgar 2019-02-8 09:19 (16 månader sen)

  Jag är nöjd

 • Avatar Margaretha 2019-02-7 08:37 (16 månader sen)

  jag är 80 och har hemaroider hela mit lif. i dag på morgon kom mycket blod från endtarmen. jag blev riktig red. har aldrig haft sont

 • Avatar Kristina Lundberg 2018-12-28 19:04 (18 månader sen)

  Hej.Tyvärr, lång väntetid till datortomografi.Mvh.Kristina

 • Avatar Adam H Sundberg 2018-12-16 14:10 (18 månader sen)

  Tror jag utifrån artikeln är tvungen att berätta eländet för min husläkare...
  Tänker ändå att om man har en trög mage och kanske inte äter tillräckligt fiberrik mat och sköter om sig att blödningsrisken är större då.
  För när jag sköter mig så blöder jag ej. Vill inte dra på för mycket oro ????


Annons
Annons
Annons