Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mage & tarm

Den åldrande bukspottkörteln

Detta faktablad berör ett tillstånd, snarare än en sjukdom - ett tillstånd som kan ge symtom i form av magsmärtor och diarré samt leda till ytterligare konsekvenser.

Uppdaterad den: 2012-05-02

Annons

Bukspottkörtelsjukdomar tillhör de sjukdomar som är minst kända (hos både patienter och läkare) - särskilt de tillstånd som ger mindre och/eller ospecifika symtom, såsom ”den åldrande bukspottkörteln”.

Vad är orsaken?

Det sker en naturlig (fysiologisk) ökning av bukspottkörtelns (pankreas) volym då man utvecklas från barn till vuxen, men senare i livet sker&nbspäven en tillbakabildning av körteln. Orsaken till det senare kan vara tillbakabildning (atrofi) på grund av en naturlig eller sjuklig (patologisk) fibros (bindvävsinlagring) i bukspottkörteln. Påverkande faktorer kan vara gallstensjukdomar, hyperlipidemi (förhöjda blodfetter) eller läkemedel.

Annons
Annons

Vilka symtom ger den åldrande bukspottkörteln?

Det finns inget specifikt symtom vid detta tillstånd. Symtomen, som alltså är flera och mer ospecifika, uppstår normalt sent i livet (från 60-års ålder) och varar ofta i månader eller år. Dessa kan vara:

  • Obehag eller smärtor i magen.
  • Illamående, uppblåsthet och gaser i magen.
  • Diarré eller lös avföring.

Kan man undvika den åldrande bukspottkörteln?

Man kan inte påverka ovanstående utveckling med någon särskild åtgärd, men man kan påverka utvecklingen (”föråldrandet”) genom att se till att man får korrekt behandling och uppföljning av eventuell gallstensjukdom och hyperlipidemi samt diabetes.

Annons
Annons

Hur ställer läkaren diagnosen?

Diagnosen ställs ofta genom att läkaren, utifrån symtom och laboratorieundersökningar, utesluter andra orsaker. En undersökning som då ofta utförs är koloskopi, då man undersöker tjocktarmen med ett smalt och böjligt instrument.

Läkaren försöker också utesluta exempelvis magsår, parasiter och kronisk tarminflammation (ulcerös kolit eller Crohns sjukdom) eller irriterad tjocktarm (IBS). Specifika undersökningar är exempelvis mätning av så kallat fekalt elastas (fett i avföringen) och ultraljudsundersökning av bukspottkörteln, som är den enda undersökning som kan synliggöra fibros och atrofi av körteln. Det mest relevanta testet när det gäller pankreasfunktionen är ett så kallat ”C14-urea-utandningstest”, men det går bara att utföra på enstaka center i Sverige.

Vilka läkemedel kan ges?

Symtomen beror främst på nedsatt exokrin pankreasfuktion, det vill säga brist på pankreasenzym. Dessa enzym kan ersättas med pankreatin (Creon&reg), minst 25 000 lipasenheter tillsammans med varje måltid (vid behov kan doseringen höjas).

Vilken är behandlingen?

”Den åldrande bukspottkörteln” måste (i sig) inte alltid behandlas, då tillståndet är mer eller mindre en del av ett naturligt, åldrande förlopp. Finns det tecken på enzymbrist, det vill säga exokrin pankreasinsufficiens (brist på bukspottkörtelenzym), ska patienten behandlas. En oupptäckt pankreasinsufficiens kan leda till ytterligare bristtillstånd, exempelvis D-vitaminbrist, som i sin tur kan leda till benskörhet (osteoporos).

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

”Den åldrande bukspottkörteln” kan vara ett ofarligt tillstånd - eller mer aggressivt med en uttalad brist på pankreasenzym (exokrin pankreasinsufficiens). Därför måste dessa patienter alltid följas upp.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons