Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vanligt att den psykiska hälsan påverkas negativt vid IBD

Det är vanligt att det psykiska måendet påverkas negativt vid kroniska sjukdomar, som inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Hanna Frogner och Mikaela Barkin  lever båda med Crohns sjukdom och berättar här hur deras psykiska hälsa har påverkats.


Publicerad den: 2023-06-09

Annons

Personer som lever med inflammatoriska tarmsjukdomar, som Crohns sjukdom, ulcerös kolit och mikroskopisk kolit, har ökad risk för psykiska besvär. Det är vanligt att symtom som magsmärtor, diarré, stress över att alltid ha koll på närmaste toalett och oro för framtiden har en negativ inverkan på det psykiska måendet. 

Hanna var 11 år när hon fick diagnosen Crohns sjukdom. Hon hade haft problem med magen sedan 3-5 års ålder och det tog flera år av undersökningar och provtagningar innan hon fick rätt diagnos. 

Annons
Annons

– Jag kommer nog aldrig glömma när jag fick den diagnosen. Jag var väldigt ledsen och arg. Jag förstod nog inte riktigt vad det handlade om eftersom jag bara var 11 år, säger hon. 

Som tonåring led hon av starka magsmärtor och diarréer. Det resulterade i att hon blev tvungen att operera bort en bit av tjocktarmen. Hon berättar att det blev psykiskt påfrestande att ha den problematiken när hon var så ung och samtidigt gick på gymnasiet. 

“Jag var så ledsen”

Operationen blev en feloperation och ledde till en nära-döden-upplevelse. Hon fick akut genomgå en ny operation och lägga in stomi, som Hanna beskriver som en traumatisk situation. Vid det här tillfället låg fokus enbart på det fysiska måendet, samtidigt som Hannas psykiska mående blev sämre och sämre. 

– Jag hade jätteont och mådde dåligt. Jag var så ledsen. Jag fick gå om ett år på gymnasiet och jag kunde inte vara med mina vänner, berättar hon. 

Operationen skapade en kronisk smärtproblematik som Hanna fortfarande lever med idag. Det var Hannas mamma som såg till att hon fick hjälp att prata med någon så att hon kunde må bättre psykiskt.  

Vanligt att känna skam och oro 

Mikaela var 15 år när hon började få symtom och det tog flera år innan hon tillslut fick diagnosen Crohns sjukdom. Hon vågade inte berätta för någon att hon mådde dåligt på grund av skam och oro. Det tog ett helt år innan Mikaela berättade för sin mamma att hon trodde att hon var sjuk. 

– Jag mådde inte bra psykiskt. Att vara 15-16 år och springa på toaletten 25 gånger per dag är inte jättekul, säger hon. 

Mikaela har alltid känt ett stöd av sina föräldrar och har kunnat söka sig till sin farmor, som också har Crohns sjukdom, för frågor. Med hjälp av familjen höll hon sig social och vågade prata öppet om sjukdomen och hennes symtom. Det har gjort situationen lättare att hantera. 

– Min pappa var väldigt på mig att prata om det för att det inte skulle vara skämmigt. Det var såklart jobbigt i början men man lär sig med tiden, säger hon. 

Annons
Annons

“Det är som en ond cirkel”

Både Hanna och Mikaela har erfarenheter av att det fysiska och det psykiska måendet påverkar varandra. När de får värre symtom och mår sämre fysiskt, mår de också sämre psykiskt. 

– Jag brukar känna att när jag får mer ont än vanligt, mår sämre och behöver springa på toaletten oftare så mår jag sämre psykiskt också. Jag tror att det hänger ihop väldigt mycket, säger Hanna.

– Om man inte får hjälp om man mår dåligt över sin sjukdom, om man är orolig, har ångest och går in i en depression, så skapar det ett värre magmående – som i sin tur skapar värre psykisk hälsa och i sin tur skapar värre fysisk hälsa. Det är som en ond cirkel, fortsätter hon

Se hela föreläsningen eller hela webbinariet

I klippet här ovan kan du se hela samtalet med Hanna och Mikaela tillsammans med läkare Mats Halldin och höra mer om deras erfarenheter kring IBD och psykisk hälsa. Klippet är från ett webbinarium som sändes live 19 maj (Världs-IBD-dagen) 2023. Syftet med webbinariet var att belysa ämnet, bryta stigmatiseringen samt ge konkreta tips och råd gällande den psykiska hälsan. Klicka här för att se hela webbinariet. 

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Inger 2023-08-24 13:59 (8 månader sen)

    Hej! Jag fick diagnosen Ulcerös kolit 1980, nyskild och ensamstående med tre barn och studerande på KomVux. Hade redan innan under en tid haft problem med min mage, men det var först då blödningarna blev värre som jag sökte hjälp. Jag blev inlagd på sjukhuset i tre veckor, näringsdropp och Salazopyrin, samt kortison. Det var svårt att acceptera att jag drabbats av denna sjukdom. Fortfarande har man tydligen inte kunnat med säkerhet säga vad som orsakar sjukdomen, men i mitt fall är jag helt övertygad om att den psykiska press som jag utsattes för under äktenskapet är orsaken. De senaste åren har det varit allt längre mellan skoven. Jag måste ta Salazopyrin resten av livet, i dag är jag 80 år och lever ett helt normalt liv, förutom svår värk i ben och rygg, om det kan knytas till Ulcerösa koliten vet jag ej.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.