Fakta | Mage & tarm

Gallstenssjukdom


Uppdaterad den: 2014-03-28
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är gallstenssjukdom?

Gallblåsa

Gallstenssjukdom beror på en eller flera små stenar bildas i gallblåsan eller gallgångarna. Gallsten kan ge anfall av lindriga till svåra smärtor i övre högra delen av magen, och smärtan kan ibland stråla ut till ryggen eller höger skuldra. Under ett anfall är det ofta svårt att sitta stilla och man kan må illa. Smärtorna kommer ofta efter måltid, och håller i sig i upp till flera timmar.

Gallsten förekommer tre gånger så ofta hos kvinnor som hos män. Det är ett tillstånd som blir vanligare med åren. Man räknar med att ungefär 5 % av alla 25-åringar har sten i gallblåsan men hela 40 % av 75-åringarna. Bara en liten andel av dem som har stenar i gallblåsan får besvär av dem.

Orsak

Galla bildas normalt i levern. Därifrån transporteras den via gallgångarna till gallblåsan och vidare till tolvfingertarmen. Gallan behövs för att fettpartiklar ska kunna brytas ned och tas upp i tarmen. När koncentrationen av vissa ämnen i gallan ökar, kan gallstenar fällas ut.

Annons
Annons

Stenarna kan hindra passagen av galla från gallblåsan till tunntarmen. Efter en måltid drar gallblåsan normalt ihop sig för att pressa ut galla till tunntarmen. Om en sten hindrar gallflödet, vidgas gallgången och detta orsakar smärtor.

Risken för att gallsten ska bildas är särskilt stor vid:

  • Fetma
  • Graviditet
  • Diabetes
  • Höga blodfetter
  • Om man av något skäl har minskad förmåga att ta upp gallsyra

Även om risken för att få gallsten ökar i samband med graviditet, försvinner gallstenarna efter förlossningen hos de allra flesta.

Annons
Annons

Diagnos

Läkaren undersöker magen genom att känna och lyssna på den. Undersökningen kompletteras oftast med blodprov som visar hur levern fungerar och en ultraljudsundersökning. Ibland används även undersökningar med datortomografi och magnetkamera. Om läkaren misstänker att man har sten i gallgångarna får man ofta genomgå en undersökning med endoskop. Det är ett böjligt slangformat instrument som man får infört genom munnen och ner i magsäcken och tarmen. När endoskopi används för att undersöka gallgångarna kallas det för ERCP som står för endoskopisk retrograd kolangio pancreatikografi.

Behandling

Avsikten med behandlingen är att förebygga och behandla anfall. Man kan själv försöka förebygga anfall genom att undvika alltför stora måltider och försöka gå ner i vikt, om man är överviktig. Ibland ges rådet att undvika fettrik mat, men det finns inga belägg för att detta leder till färre gallstensanfall.

Om gallstenar upptäcks av en slump, till exempel vid en undersökning för ett annat tillstånd, och inte orsakar smärta behövs ingen behandling.

Gallstensanfall är vanligtvis mycket smärtsamma och olika läkemedel används för att dämpa smärtan och försöka hindra anfallen. Inflammationshämmande läkemedel, så kallade NSAID, är vanligen förstahandsvalet. Läkemedel som dämpar tendensen till kramper i gallblåsan kan också användas. Akut inflammation i gallblåsan behandlas med antibiotika.

Sjukdomen kan också behandlas kirurgiskt. Detta rekommenderas ofta vid upprepade anfall med gallstenssmärtor och risk för komplikationer.

I de flesta fall görs ingreppet med hjälp av så kallad titthålskirurgi. Det innebär att gallblåsan och gallstenarna tas bort genom små hål ("titthål") som läkaren gör i buken. Man är sövd under operationen och ofta kan man åka hem redan samma dag.

Stenar i gallgången kan tas bort med hjälp av ERCP. Vid denna undersökning får man tillträde till gallgången via ett rör med kamera som förs in genom munnen, via matstrupen, magsäcken och ned i tolvfingertarmen. Det kan vara aktuellt att göra en sådan undersökning före en operation men den kan också göras som enda behandling.

Komplikationer och prognos

När gallsten har börjat ge symtom, finns viss risk för nya anfall. Det kan också leda till olika former av komplikationer:

  • Inflammation i gallblåsan (kolecystit)
  • Gallansamling med gulsot
  • Inflammation i bukspottkörteln

Risken för återkommande besvär och komplikationer minskar betydligt om gallblåsan opereras bort. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons