Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fladdermöss trolig smittkälla bakom lungsjukdom

Forskare presenterar nu ytterligare tecken på att viruset bakom den ofta dödliga lungsjukdomen MERS ursprungligen inte härstamma från kameler och dromedarer. Det efter att ha hittat ett nära besläktat virus i en fladdermus.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-10
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Samtidigt som mycket talar för att kameler och dromedarer är källan till spridningen av mers-viruset, har nu forskare hittat ett nytt virus i en fladdermus i Uganda som visat sig vara nära besläktat. Det stärker alltså teorin om att även fladdermöss fungerar som smittkälla – även om det första viruset tros ha spridits till oss människor via dromedarer i Mellanöstern.

Fram till i mars 2017 fanns ca 2000 fall rapporterade varav 684 avlidit, alla med ursprung från Mellanöstern. Till skillnad från sin släkting verkar dock det nya viruset inte ha förmågan att infektera människor.

Samma virusgrupp som orsakat SARS

MERS som är en förkortning av det engelska namnet Middle East Respiratory Syndrome orsakar lunginflammation med ett allvarligt förlopp. Symtomen vid insjuknandet är feber, hosta och ibland även symtom som diarré. Komplikationer från andra organ kan förekomma, framför allt njursvikt som kan leda till dialys. Viruset ingår i samma virusgrupp som orsakade utbrottet av SARS 2003.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons