Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | PMS

Frågor och svar om PMS-besvär 2012

Mycket har hänt inom forskningen kring PMS och PMDS. Men många frågetecken kvarstår. Hur besvären upplevs är också väldigt individuellt. Här reder vi ut begreppet något ytterligare, till exempel om vilken läkemedelsbehandling som kan fungera samt kopplingen till ålder och hormonförändringar.


Uppdaterad den: 2012-02-17
Författare: Birgitta Segebladh, överläkare vid kvinnokliniken Akademiska Sjukhuset Uppsala samt Mödrahälsovårdsöverläkare i Uppsala Län

Annons

Netdoktors expert Birgitta Segebladh har svarat på frågor i en livechatt om PMS och PMDS. Här ser du hennes svar:

Gäst43166: Hej, mina väninnor säger att hormonspiralen har hjälpt dem lindra deras PMS. Den ena hade svåra humörsvängningar och de är helt borta. När spiralen är för gammal och det är dags att byta, liksom vid ett tillfälle då det blev ett glapp i tid vid bytet kommer PMS tillbaka. En annan väninna säger att hon blir "jämn". Gynekologen rekommenderade mig inte hormonspiral mot PMS. Men det kanske är så att kvinnors upplevelser av PMS och hormonspiral inte är beforskat? Mvh, Lisen

Birgitta Segebladh: Hej! Det är så att många kvinnor reagerar olika på gulkroppshormon, som är det aktiva hormonet i spiralen. När man började behandla PMS var det just gulkroppshormonet man använde. Eftersom "PMS" är ett lite diffust begrepp kan det vara just så att vissa kvinnor mår bättre med en jämn balans av gulkroppshormon, medan andra är mycket känsliga för det. Men visst - mycket forskning på detta område återstår att göra.

 LYSSNA PÅ FREJAPODDEN: Jag är inte galen – jag har PMS

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

KNÖLIG: Kan Sertralin (antidepressiv medicin) hjälpa mot PMS eller ska man äta annan medicin?

Birgitta Segebladh: Hej! Sertralin kan användas mot PMDS - men det mest studerade är citalopram. Det kan vara lite olika men för det mesta ska det bara tas under de dagar man har besvär.Gäst59111:
Hej! Känner mig väldigt påverkad och irriterad i samband med menstruation. Är ofta tvungen att sjukskriva mig några dagar per månad. Vad rekommenderar du mig att göra? Finns det någon behandling? Tacksam för svar!

Annons
Annons

Birgitta Segebladh: Hej! Om du tycker att det börjar redan någon dag före mensen kan det vara just PMS/PMDS. Jag tycker att du ska kontakta en distriktsläkare eller gynekolog och beskriva dina problem. Det finns behandling som man tar delar av månaden och som förbättrar dina besvär.Mjau:
Jag har nästan inga fysiska symtom förutom vanlig mensvärk men har många psykiska symptom som nedstämdhet ångest och irritabel. Jag kan också få tvångshandlingar/tvångstankar. Det pågår ca en vecka före mens och upphör kanske en dag innan mensen startar. Kan detta ändå vara pmds?

Birgitta Segebladh: Hej! Just de besvär du beskriver är de vi kopplar till PMDS. De fysiska besvären är inte så viktiga när diagnosen PMDS ställs.
Gäst59112: Jag har massa problem med pms och säkert pmds. Jag har känslig mage d.v.s. IBS o lactosintolerans,och det enda jag fick mot att jag mår så dåligt innan mens är tabletterna Citalopram 10mg ,10 dagar före mens mot pms. Känner ingen större skillnad, bara att jag blir helt avtrubbad och seg....vad ska dessa tabletter egentligen göra för nytta mot pms...jag menar vilka symptom ska det kunna dämpa är det tänkt?P:
är det normalt att börja må jättedåligt nästan 14 dagar innan mensen... och trots att man äter Citalopram. Och varför blir man så otroligt dålig i magen innan mens undrar jag.

Birgitta Segebladh: Hej! Om du har Citalopram för dina besvär ska du diskutera dosen med din läkare. Man kan också tänka sig att byta till Escitopram som i senare studier visat lite bättre effekt. För vissa kvinnor kan magen bli besvärlig före mens - riktigt vad som kan hjälpa är svårt att svara på - där får man nog leta sig fram lite själv.P:
Hej, jag har sökt hjälp hos läkare/barnmorska ca 4 ggr för jag mår så dåligt men det händer inte mycket. Så vad ska man göra egentligen, tar de inte pms på allvar. Det förstör ju massor i ens liv!

Birgitta Segebladh: Hej! Det är tråkigt att höra att du inte blivit tagen på allvar. Tyvärr är det inte så att alla läkare är så väl insatta i problemet. Det är viktigt att man kan ställa diagnosen på rätt sätt. Försök att hitta en läkare/gynekolog där du bor som känner till problemet så hoppas jag att du får hjälp - för den finns!


P:
Är det stor risk att pmds blir värre efter att man fött barn eller kan man bli bättre?

Birgitta Segebladh: Hej! En del kvinnor upplever att deras symtom förvärras i 35 - 40 års åldern. Vi vet nog inte om det beror på barnafödande eller om det är annat som kommer in i livet vid den åldern. Lite längre upp i åren kommer färre menscykler vara förenade med en ägglossning och då blir inte varje månad lika besvärlig.


Concel: Hej, Jag har erfarenhet av fruktansvärda biverkningar av SSRI preparat. Har testat Klomipramin, Xanor (år 2000) och nu Venaflaxin. Alla dessa preparat gör mig totalt tom. Jag tappar känslolivet totalt. Det ledde till att jag skiljde mig. Venaflaxin fick jag nyligen för min ångest (som i grunden mycket beror på min PMDS) men fick hallucinationer och vanföreställningar. Min läkare säger att jag nog inte "tål" SSRI. SSRI som används mot PMDS- kan de ge mig samma biverkningar? Är rädd att testa.

Birgitta Segebladh: Hej! De preparat du nämner i din fråga är inget av dem som är bäst studerade för PMDS. Veneflaxin är SNRI och lite studerat för PMDS. Idag används Escitalopram som är mest studerat. Det kan vara svårt att kombinera olika mediciner och har man problem hela månaden kan behandlingen behöva göras på ett annat vis än de som bara har besvär 7-10 dag före mens.


Gäst85946: Hej Birgitta, är 30 år och besväras av smärtor, nedstämdhet och ilska i samband med mens. Har läst att det har kommit en ny effektiv medicin. Kan det vara något för mig? Tacksam för hjälp!

Birgitta Segebladh: Hej!Den medicin du hört om är nog Escitalopram - Premalex som nu säljs med indikationen PMDS. (Det är ett SSRI preparat). Prata med din doktor så kan hon/han komma fram till hur dina besvär är och om detta kan vara en hjälp för dig.Muacia12: Jag har pmds som familj och förhållanden blivit negativt påverkade av. Jag har väldigt ojämn cykel och perioderna kan vid otur vara i flera veckor. Jag har testat SSRI, Gulkroppshormon, mini-piller (kan ej äta p-piller, propprisk) och naturläkemedel. Inget gjorde det bättre. Är kostmedveten (blev lite bättre av glutenfri kost), tränar och äter sömntabletter för att i vissa perioder få sova. Mig till synes har jag testat det mesta. Finns det något mer för att må bättre?

Birgitta Segebladh: Hej! P-piller tror vi idag inte är bästa behandlingen så du behöver inte fundera på det. Det kan vara svårt att behandla om din menscykel är oregelbunden (d v s mer än 35 dagar från första till första dag). SSRI med rätt dos kan hjälp dig - men då måste man veta att man kommer in rätt i menscykeln.Gäst80086: Äter Methrotrexate, pga. RA, och tror en hel del av mina problem beror på rubbningar som medicinen orsakar. Det är dock ingen som vill ens ta i den tanken. Besvären har ökat nu när jag blivit äldre (är nu 40 +). Blödningar ca 14 dagar nu och väldiga menssmärtor inte bara de första dagarna. Blir fullkomligt slut och mycket nedstämd/deprimerad Inte mycket kvar av månaden att vara normal på. Står inte ut att ha det såhär. Fungerar inte att leva ett normalt liv längre. Hjälp.

Birgitta Segebladh: Hej! Stora blödningar och menssmärtor är inte det vi kopplar ihop med PMS. Detta bör en gynekolog bedöma. Vilka symtom du kan få av din behandling för RA kan jag tyvärr inte svara på.mammat3: Hej. Har precis fått Cerazette för min pms/pmds. Är det det bästa alternativet?

Birgitta Segebladh: Hej! Cerazett är ett minipiller och för en del kvinnor kan det göra besvären bättre, andra upplever försämring. Testa dig framåt och diskutera sedan med den som skrivit ut behandlingen.Gäst87865: Sju till tio dagar före mens kan jag känna mig otroligt irriterad, jag övertolkar det mesta som min man säger till mig och mår dåligt över det jag inbillar mig att jag hör, jag blir misstänksam och svartsjuk och känner mig väldigt orolig och negativ. Det här är väldigt jobbigt, trots att jag är medveten om mönstret och brukar försöka förbereda mig mentalt. Vad kan jag göra för att hantera detta bättre? Jag är också rädd för att jag ska bli såhär hela tiden när jag kommer in i klimakteriet?

Birgitta Segebladh: Hej! Det du beskriver verkar vara PMDS - och det är bra att du själv ser mönstret och försöker tackla det på bästa sätt även om det är svårt. Man kan aldrig säga att det ska vara likadant fram till klimakteriet! Sök hjälp om du känner att det blir för mycket!

 

Jo: Hej, Jag är idag 47 år och har haft problem med PMS hela mitt liv. Jag har nog alla symtom och det går ut både över familjen och karriären. Dessutom blir jag extremt infektionskänslig. Förr var PMS 7-8 dagar men med åren 14 dagar och ibland längre. Har testat minipiller utan framgång och idag äter jag Yas som kortar ner PMS till 7-8 dagar. Jag äter under dessa dagar en låg dos serotoninhämmare men har fortfarande problem. Finns bättre alternativ?

Birgitta Segebladh: Hej! Det är inte alltid en låg dos av SSRI som är det bästa - kanske du skulle försöka öka dosen något och se om det blir bättre!

 

julla2: Hej! Vad kan man göra om man har svåra PMS besvär men inte tål antidepressiv medicin? Har lamotrigin som stämningsstabiliserande. Är 47 år, besvären har ökat. Använder hormonspiral.

Birgitta Segebladh: Hej!Förstår att det kan vara svårt för dig - särskilt som du har en del annan medicinering. För en del kvinnor kan hormonspiralen förvärra besvären - kanske ska du pröva att byta den mot en vanlig spiral.

 

Gäst83168: Hej Birgitta, jag har pratat med min husläkare flera gånger om mina svåra smärtor, nedstämdhet och svängiga humör i samband med mens utan att jag har fått någon hjälp. Vad skall jag göra?

Birgitta Segebladh: Hej! Fråga din doktor om du kan få pröva det nya preparatet som kommit för PMDS - kan hjälpa för humörbesvären - men tyvärr inte för mensvärken.

 

Gäst44997: Hej, jag upplever att mina PMS-symtom har blivit mycket värre sedan jag fick barn. Undrar nu om hormonspiral kan hjälpa? Eller annat lokalverkande, jag vill helst inte äta P-piller eller SSRI.

Birgitta Segebladh: Hej! Det är inte ovanligt att man kan bli sämre i den åldern man får sina barn. Varför vet vi nog inte. För en del kvinnor kan hormonspiralen försämra besvären - andra tycker de blivit bättre! P-piller ser jag nog inte som ett förstahandspreparat. Ta dig en funderare på SSRI om du inte blir bättre - de tar man bara de dagar man har svåra symtom.

 

14:11 Gäst9806: Min mens kan vara i 10 dagar, jag har pms-besvär med nedstämdhet och smärta och får mer och mer besvär vid ägglossning som kan vara i 4-5 dagar. Det kan kännas som en inflammation och magen kan inte vidröras pga smärtan. Alltså består numera en stor del av månaden av detta och jag undrar om det blir värre med ålder(44 år) eller om det bör undersökas? Jag har haft spiral en längre tid, kan det lindras om jag tar ut den?

Birgitta Segebladh: Hej! Om du har så här mycket besvär med smärta bör en gynekolog bedömma dig. Du kan då också diskutera dina besvär med nedstämdheten. 

 

14:1113:54 Gäst2696: Jag är 30 år gammal och min pms/pmds blir bara värre med åren. Dock minskar symptomen när jag motionerar regelbundet. Jag undrar dock om det finns annan självhjälp som man kan utföra? Jag har väldigt tydliga symptom. och ofta varar det i mer än en vecka. Så från ägglossning och framåt Jag går upp ca 3 kg. Blir nedstämd och illamående. Tålamodet tryter och kan ibland ha svårt att motivera mig att stiga upp på morgonen. Tål inga hormoner så som p-piller, då jag kräks av allt sådant.

Birgitta Segebladh: Hej! P-piller anses idag inte vara första behandling för PMDS. Det är bra att du hittat sätt att kupera besvären med att motinera. Det är inte ovanligt att man ökar i vikt/svullnar veckan före mens men det finns ingen bra behandling för. Annars kan jag nog inte säga annat än att du själv måste försöka hitta vad som kan hjälpa dig. De nya SSRI preparatet som tas cykliskt - d v s den period av månaden man mår dåligt - kan också hjälpa dig. 

 

13:42 P: Hur är intresset i detta,finns det mycket eller bara lite forskning kring pms/pmds och tycker du att det går framåt med att kunna hjälpa kvinnor med stora besvär?

Birgitta Segebladh: Hej! Det finns mycket intresse och forskning om PMDS o PMS. Visst går det framåt - men som med allt inte så jättefort. Tyvärr har vi ännu inte funnit den mest optimala behandlingen - men hoppet är inte borta om att kunna göra det. 

 

13:23 Concel: Hej, Jag har fruktansvärd PMDS men kan inte äta antidepressiva eller p-piller. Motionerar, provat naturläkemedel. Vad gör man när inget hjälper och ens familj lider?

Birgitta Segebladh: Hej! Det viktiga är att diagnosen är rätt ställd. I dagens läge är antidepressiva det som är mest beprövat. P-piller är idag inte första hands preparat.
I vissa forskningsstudier och av läkare med specialkompetens inom området har läkemedel som tar bort ägglossningen använts. Detta är dock en svårare behandling och kan inte användas under längre perioder. Jag önskar verkligen att jag kunde ge dig ett bättre hopp men tyvärr kan jag inte nu. 

 

13:07 P: jag har massa problem med pms och säkert pmds. Jag har känslig mage dvs IBS o lactosintolerans ,och det enda jag fick mot att jag mår så dåligt innan mens är tabletterna Citalopram 10mg ,10 dagar före mens mot pms. Känner ingen större skillnad ,bara att jag blir helt avtrubbad och seg....vad ska dessa tabletter egentligen göra för nytta mot pms...jag menar vilka symptom ska det kunna dämpa är det tänkt?

Birgitta Segebladh: Hej! Grunden är att man verkligen kan se att du inte bara har fysiska symtom som besvären med tarmen. Citalopram ska hjälpa mot de psykiska symtomen som nedstämndhet irritabilitet och humörsvägningar. Det kan vara bra att öka dosen du tar till 20 mg för att se om det psykiska symtomen blir bättre om det är dina stora besvär. När det gäller dina problem med tarmen kan de tyvärr inte hjälpa dig. 

 

13:10 Eva: Sedan 2006 lutar min PMS mer och mer åt PMDS. Jag blir otroligt lättrörd, deppig och jobbig. Har aldrig ätit p-piller (vill inte mixtra med kroppens hormoner!). ÄR det verkligen är enda sättet att bli av med symtomen? De är jobbiga för att jag är glad och lättsam och tycker synd om min pojkvän som råkar ut för "Monster-Eva" då och då.
Och varför pajar min mage före och strax efter mens??
Jag är 38 år.

Birgitta Segebladh: Hej! Det låter som du har PMDS - efter som symtomen kommer före mens och upphör sedan. Dina besvär från magen kan också var kopplade till gulkroppshormonet före mens. Den bästa behandlingen för dina besvär är sällan p-piller. Det har nu kommit en ny beredning av SSRI, depressionsmedicinering som kan hjälpa dig. Man tar dem bara dagarna man mår dåligt och har för de flesta mycket


Annons