Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | PMS

Mensvärk, sekundär dysmenorré

Vanliga orsaker till sekundär dysmenorré är endometrios, muskelknutor (myom) i livmodern och användning av kopparspiral.


Uppdaterad den: 2023-10-06

Annons

Vad är sekundär dysmenorré?

Mensvärk är smärta i nedre delen av magen som kommer i samband med menstruation. Ibland används ordet dysmenorré för mensvärk. Primär dysmenorré betyder att man har mensvärk utan att det finns någon annan bakomliggande orsak än menstruationen. Primär dysmenorré är mycket vanligt, framförallt bland unga kvinnor. Ofta börjar symtomen något halvår till år efter att man har fått sin första menstruation.

Om mensvärk börjar senare i livet eller om man har sett att det finns någon bakomliggande orsak, exempelvis endometrios, kallas det sekundär dysmenorré. 

Annons
Annons

Symtom

Vid primär dysmenorré börjar smärtorna vanligtvis några timmar innan eller samtidigt som menstruationsblödningen startar och varar i en till två dagar. Vid sekundär dysmenorré börjar smärtorna vanligen flera timmar eller dagar före blödningen och förbättras ofta när blödningen kommer igång.

Orsak

  • Endometrios:
    • Tillstånd där vävnad av samma typ som livmoderslemhinnan (endometrium) finns i livmoderns muskellager eller utanför livmodern, exempelvis på äggledare, äggstockar, bukhinna, tarmar eller urinblåsa
      Cirka 6–10 procent av alla kvinnor i fertil ålder har endometrios
  • Muskelknutor (myom) i livmodern
  • Användning av kopparspiral
  • Sammanväxningar i nedre delen magen efter en infektion, exempelvis klamydia, kan ge mensvärk
  • Sammanväxningar i livmoderhalsen efter operationer, som till exempel konisation, kan också vara en orsak
Annons
Annons

Diagnos

Typiskt vid primär dysmenorré är att besvären har funnits sedan tonåren och oftast klingar av inom ett par dagar efter menstruationens start. Om symtomen inte stämmer med primär dysmenorré eller om behandling mot primär dysmenorré inte hjälper, är det lämpligt att träffa en gynekolog.

Förutom gynekologisk undersökning och ultraljudsundersökning kan det vara aktuellt med till exempel magnetkameraundersökning. För att ställa diagnosen endometrios görs ibland laparoskopi (titthålskirurgi).

Behandling

Behandlingen vid sekundär dysmenorré beror på den bakomliggande orsaken.

Smärtstillande medel av typen NSAID (exempelvis ibuprofen) kombinerat med paracetamol är förstahandsval vid endometriossmärtor. NSAID rekommenderas också som smärtstillande vid mensvärk på grund av myom.

Hormonbehandling med exempelvis gulkroppshormon (gestagen) eller p-piller kan också bli aktuellt för att minska smärtorna.

Om man har smärtor på grund av kopparspiral kan den tas ut och annat preventivmedel användas.

Prognos

Prognosen beror på bakomliggande orsak. Endometrios är en ofarlig sjukdom men smärtorna ger, särskilt vid obehandlad sjukdom, dålig livskvalitet. 

Myom är godartade. De växer vanligtvis mycket långsamt, men de kan bli stora, speciellt vid graviditet. Myom kan ibland vara orsak till missfall. I så fall kan de opereras bort.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.