Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tidig pubertet hos danska flickor

Annons

Danska flickor börjar få bröst i genomsnitt ett år tidigare än för 15 år sedan. Det visar en dansk studie, och forskarna bakom studien misstänker att den tidiga puberteten kan bero på exponering för hormonpåverkande kemikalier i vår omgivning. Lise Askglaede, läkare vid avdelningen för växt- och reproduktion vid Rikshospitalet i Köpenhamn är oroad över studieresultatet. – Jag tycker att det är bekymrande att den här utvecklingen skett på så kort tid så vi inte kan förklara den med någon genetik eller evolution. Därför tror vi att den är utifrån kommande, säger Lise Askglaede.

Tillsammans med sina forskarkollegor har Lise Askglaede undersökt drygt 2 000 flickor mellan åren 1991 och 2006 och jämfört när de börjat få bröst. Resultatet visar att genomsnittsåldern sjunkit snabbt. År 1991 började flickor få bröst vid knappt 11 år, femton år senare, år 2006 fick de bröst i genomsnitt ett år tidigare – vid knappt 10 års ålder. Forskarna menar att en sådan snabb förändring inte går att förklara med genetiskt, eller med ändrade kost- och levnadsvanor. Exempelvis hade flickornas kroppsvikt inte förändrats mellan åren, därför&nbsptror forskarna att det är andra miljöfaktorer som ligger bakom förändringen, till exempel hormonstörande kemikalier. En risk som Askglade ser med mycket tidigt bröstutveckling är ökad förekomst av bröstcancer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.