Nyhet | Kvinnlig hälsa

Miljonsatsning för att minska kvinnors sjukfrånvaro

Annons
För att minska sjukfrånvaron bland Sveriges kvinnor satsar regeringen nu 41 miljoner kronor till forskning och rehabilitering. Av dessa kommer 25 miljoner kronor att gå till Försäkringskassan och avsätts till rehabiliteringsprojekt. Pengarna kommer att fördelas mellan landsting och diverse samordningsförbund som gör särskilda satsningar för att minska kvinnors sjukfrånvaro under 2009 och 2010.

– Vi måste bekämpa bristande jämställdhet på alla nivåer i samhället, framför allt genom att stödja kvinnor i vården. Effektivare rehabilitering stärker enskilda kvinnors egenmakt. Eftersom kvinnor är mer sjukskrivna än män behövs riktade rehabiliteringsinsatser, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) i ett pressmeddelande.

De återstående 16 miljonerna kommer att gå till forskning om kvinnors sjukfrånvaro. Bland annat ges Karolinska institutet 10 miljoner kronor för att forska om hur kvinnor och män bemöts inom vården och av Försäkringskassan.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu