Halländsk vård satsar på kvinnor med endometrios

Få känner till sjukdomen endometrios men en av tio kvinnor lider av den. Nu ska specialistteam i Halland göra det enklare för kvinnor med endometrios att få vård rapporterar SVT Halland.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-09-14
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Endometrios förekommer hos ungefär tio procent av kvinnor mellan 15 och 45 år. Vid endometrios finns ”öar” av slemhinna från livmodern spridda i bukhålan. Dessa öar orsakar inflammation hos kvinnan och kan vara ömmande och smärtande.

Bättre vård för kvinnor med endometrios

Trots att många kvinnor lider av sjukdomen är det få som känner igen den, knappt inom vården. I Halland satsar sjukhusen på att göra vården bättre för kvinnor med endometrios. I våras startades ett specialistteam i Halmstad och nu har turen kommit till Varberg.

– Vår roll är framför allt att samordna olika resurser. Vi får patienter presenterade för oss av gynekologer som tycker att en patient har många bekymmer som är svåra att adressera och behandla. Har man ont så här länge får man nästan alltid andra bekymmer som orsakas av smärtan i sig. Och kontakt med sjukgymnast, psykolog och kurator är sånt som vi ordnar, säger Magnus Lindahl, överläkare kvinnokliniken Halmstad, till SVT Halland.

Annons
Annons

Halländska kvinnor som lider av endometrios uppmanas att i första hand vända sig till vårdcentral eller kvinnokliniken för att få en första bedömning inför ett eventuellt besök hos specialistteamet.

”Vårdens kunskap bristfällig”

Charlotte Heimer är en av alla drabbade kvinnor som lider av endometrios. Hon beskriver sina symptom som en smärta som växlar mellan stickande, skärande och huggande.

Till SVT Halland säger hon att hon upplever vårdens kunskap som bristfällig och att det är svårt att få rätt hjälp.

Annons
Annons

– Det är tyvärr många, även ute i vården, som inte känner till endometrios. Läkare, barnmorskor och skolsköterska känner inte igen symtomen. Därför går ju många människor och är sjuka utan att veta om det. När man får besked om en så här svår sjukdom med så här svåra symptom och tuffa behandlingar behöver man ett omhändertagande som ser till hela människan, säger hon till SVT Halland. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-09-14 19:21 (6 år sen)

    Jag är 54 år. Led av endometrios i tjugofem år. Det tog åtta år innan jag fick en tid till gynekolog. Min smärta kändes om jag hade fullt med vassa stenar i buken. Titthålsoperation gjordes alltså efter åtta år, bukhålan var full med öar, gick inte att bränna bort, det var för många. Fick hormoner. Inte en dags sjukskrivning. Blev gravid och fick missfall så många gånger att jag slutade räkna efter sjunde. Allt började efter en abort. Jag har påtalat detta för läkare som avfärdat det med att "det finns inga som helst hållpunkter för att det skulle stämma". Nu är det så i alla fall. Ta dessa ord i beaktande när ni får denna diagnos. Tänk efter om det kom efter en abort. Inte alls omöjligt att blod och slemhinnor från livmodern läcker ut i bukhålan genom äggledare vid ett sådant ingrepp.