Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alternativ behandling mot gastric bypass ska minska tarmvred

Världens mest kända fetmaoperationen gastric bypass leder inte sällan till tarmvred. En alternativ metod under operationen kan minska risken markant, enligt en artikel publicerad på den vetenskapliga sajten forskning.se.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-22

Annons

Behandlingen gastric bypass, som används vid majoriteten av alla fetmaoperationer, har fått kritik för att ge tarmvred som följd. Men i en ny studie, publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet, har det visat sig finnas att ett bättre operationsalternativ. Den nya metoden går ut på att försluta de två öppningar i tarmens upphängning, som uppstår då man konstruerar en gastric bypass, istället för på konventionellt sätt lämnas öppningarna utan förslutning.

Omfattande studie

Under tre år har forskare följt omkring 2 500 patienter som har opererats vid olika svenska kliniker, samtliga genomförda av det nationella kvalitetsregistret för obesitaskirurgi, Scandinavian Obesity Surgery Registry (SOReg). Slumpvis behandlades patienterna med antingen den gamla eller den nya metoden. Den patientgrupp som behandlades på det nya sättet genom att försluta öppningarna drabbades endast få av tarmvred, jämfört med gruppen som opererades på konventionellt sätt då många fick symtomen.

Genomslag i världen

Orsaken till tarmvred är just dessa öppningar där tarmen kan klämmas fast. Lösningen till det har tidigare varit obevisat och omstritt.
– Vi har, vad vi vet först i världen, visat att man på ganska kort tid kan genomföra en stor kirurgisk studie med tusentals patienter, få mycket säkra svar på sina frågor och detta till en mycket ringa extra resursinsats. Skälet är att studien genomförts som en så kallad registerbaserad randomiserad kontrollerad studie, säger Ingmar Näslund, överläkare vid kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro samt huvudansvarig för studien.
Studiens metodik innebär att patienterna har administrerats av ett nationellt kvalitetsregister där det inte har inneburit några extra arbetsinsatser eller kostnader, till skillnad från andra patienter som opererats för fetma. Detta gör att studien är viktig metodologiskt och stor grupp patienter kommer att få glädje av denna nya vetskap, enligt forksning.se.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-05-14 11:43 (7 år sen)

    Jag heter Barbara, och jag är baserad i Norge. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick mig självmord, jag var emosionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskrock heter Dr Isikolo, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testimonier om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern, botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och så vidare. Jag kommer också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd droppade hon Isikolo-e-postadressen. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare, Dr Isikolo, är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och äkta Stava caster för att lösa alla dina problem för dig. Prova High isikolosolutionhome@gmail.com när som helst, han kan vara svaret på dina problem. Här är hans kontakt: isikolosolutionhome@gmail.com eller ring honom +2348133261196

  • Avatar Tidigare användare 2017-01-3 05:09 (7 år sen)

    Jag är så tacksam mot Dr förmån för att bota min herpes sjukdom 7 år sedan, jag
    hade denna infektion som fick mig att se så hemskt, eftersom jag har denna sjukdom
     Jag har varit i en fullständig ångest gråta varje dag, jag har gått till flera platser
    försöka få ett botemedel, men jag såg inte någon lösning, jag var tvungen att söka efter lösningen i
    Internet, lyckligtvis jag kom över denna vittnesbörd om Laura Isabelle om hur hur Dr gynnar botade henne från detta
    fruktansvärd ömhet så jag beslutade att kontakta honom via hans e-post
    adress [drfavourherbalhealingcenter@gmail.com] Jag sa till honom exakt hur jag mådde och han försäkrar
    mig att han kommer att hjälpa mig och använder sin växtbaserade läkemedel
    att bota min HERPES sjukdom och jag kommer varit bra igen. Jag trodde honom och lydde hans
    instruktion som han gav till mig. han förbereder en växtbaserade örter för mig och skicka den till mig, när jag fick det och började använda den precis som han har lovat mig, jag var botad helt inom 3 veckor av usage.please hjälpa mig Tack Dr förmån för att bota mina herpes. Om du har Zika virus, herpes, HIV, cancer och syfilis. diabetes, hepatit B, astma, artrit, eller någon sjukdom du kan kontakta honom via hans e-post; [Drfavourherbalhealingcenter@gmail.com] Dr förmån inte ändra några avgifter när du är fri från sjukdomen, kan du visa uppskattning till honom, för vad han har don för dig. Han kan också få tillbaka ditt ex älskare tillbaka till dig.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-22 14:57 (8 år sen)

    Jaså, nu tycker man att många får tarmvred av gbp...Det har ju varit så ofarligt och fantastiskt utan biverkningar. Har vården sagt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.