– Jag hade funderat väldigt länge på en bröstoperation, ända sedan puberteten då andra tjejer började få bröst medan mina uteblev. I de sena tonåren drabbades jag av anorexi och bulimi. Enda sättet att tillåta mig själv att äta var om jag kunde tillåta mig själv att gå upp i vikt. Och för att göra det behövde jag få bröst. Först då skulle min kropp se balanserad ut även om jag fick lite lår och rumpa, berättar Carin som idag är i 30-årsåldern.
För fem år sedan beslutade hon sig slutligen för att göra en operation.
– Då hade jag samlat all information jag kunde få tag på om bröstoperationer. Jag ringde runt och pratade med experter inom mammografi, på bröstkliniker, sjukhus, mödravårdscentraler och chattade på internetforum kring bröstförstoringar, säger hon.
I likhet med andra operationer finns det förstås risker med en bröstförstoring. Några saker som kan hända är infektioner, känselnedsättningar och att kroppens bindväv bildar en hård kapsel runt inlägget. Carin fick förstås höra en del skräckhistorier, men kom fram till att det viktigaste för att undvika problem var valet av klinik.
Några saker som hon tittade på var att resultatet skulle se naturligt ut och att det fanns möjlighet att övernatta på kliniken. Hon jämförde också noggrant informationen om vilka metoder som användes.
Lättare mammografi och amning
Carin valde att lägga in fyllningen bakom bröstmuskeln eftersom det underlättar vid mammografi och amning.
När det gäller själva snittet kan det göras på tre alternativa ställen vid en bröstförstoring – i armhålan, under bröstet eller runt vårtgården. Det finns sedan olika typer av inlägg, som silikon, koksaltlösning och så kallad geléhallonfyllning.
– Jag valde att ärren skulle sitta i armhålorna och geléhallonfyllning eftersom jag ville att brösten skulle fyllas på under bröstvårtan, vilket de gör med geléhallonmetoden. På så sätt ser de naturligare ut, säger Carin.
Direkt efter operationen tyckte Carin inte att det syntes och kände sig missnöjd.
- Jag hade nog föreställt mig att det skulle se bra ut direkt, men efter en månad hade brösten formats med hjälp av en bygel-BH och ett elastiskt bandage. I dag är jag jätteglad att jag gjorde ingreppet, säger hon.
Vad har du för råd att ge dem som funderar på en bröstförstoring?
– Gör inget förhastat. Tänk igenom ordentligt om du verkligen vill göra en operation och hur du vill ha det. Många väljer att göra om sin operation för att de vill ha större bröst eller för att det kommit en ny teknik/metod som de tycker verkar bättre. Samla information, prata med andra som opererats både på den klinik som du funderar på och andra. Jämför olika kliniker och deras resultat. Pröva argumenten för olika metoder och välj det som du tycker verkar vettigt. Innan du väljer vilken storlek du vill ha är det bra att testa genom att ha på dig en BH med önskad kupa och fyll en påse med till exempel ris i önskat antal cl (= cc), säger Carin.
Fotnot: Carin heter egentligen något annat.
Den här artikeln är producerad av Mediaplanet.