Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ställ frågor innan utlandsoperationen

Att låta sig plastikopereras utomlands har blivit allt vanligare. En stor anledning är att priset på plastikoperationer i vissa länder är mycket lägre än i Sverige. Men innan man bestämmer sig för att lägga sig under kniven i ett annat land är det klokt att noggrant kontrollera den aktuella kliniken.

Publicerad den: 2011-05-02

Annons

Att genomgå till exempel en bröstförstoring är en dyr operation som vid en svensk klinik kan kosta upp till 50 000 kronor. Det är därför inte konstigt att många överväger att få samma operation gjord i ett land där kostnaden är betydligt lägre. Men Gabriella Sellman, plastikkirurg vid Plastikkirurggruppen i Stockholm, varnar för att låta priset vara avgörande för en operation utomlands.

Svårt med korrektion i efterhand

- Det finns alltid en risk för komplikationer vid alla ingrepp. Det kan handla om infektioner som uppstår eller att man själv inte är nöjd med operationen och behöver göra en korrektion på grund av kapselbildning till exempel. Fem procent av alla som genomgår en bröstförstoring behöver korrigeras i efterhand. Det bästa är då att kirurgen som utförde ingreppet också bedömer den nya situationen. Har man opererats i ett annat land är ju detta inte möjligt och slutsumman kan på så sätt bli långt högre än om operationen hade gjorts i Sverige.

De länder som är vanligast att svenskarna väljer för sina skönhetsingrepp är Polen, Thailand, Tjeckien och de baltiska länderna. En del passar på att låta sig fettsugas eller att få en ansiktslyftning gjord under solsemestern i Thailand.

Annons
Annons

Viktigt veta vem som bär ansvar

- Jag har sett patienter som opererats i Thailand med både bra och dåliga resultat. Som patient ska man ta reda på så mycket som möjligt om kliniken man väljer och ställa en mängd frågor: Vem är medicinskt ansvarig? Är all personal välutbildad från kirurg till narkospersonal? Är kliniken väletablerad och utför man regelbundet liknande operationer? Fungerar utrustning för övervakning samt den sterila miljön på ett tillfredställande sätt, säger Gabriella Sellman.

Det finns en mängd frågor som är svåra att få besvarade, anser Gabriella Sellman. Hon påpekar att det vid en svensk klinik är lättare att ta reda på referenser och att också kunna ställa frågor till kirurgen för att försäkra sig om att han eller hon har förstått hur man vill ha det. Språkförbistringar kan vara nog så besvärande.

Högre risk för antibiotikaresistenta bakterier

- Sist men inte minst bör man vara medveten om att risken för infektioner med antibiotikaresistenta bakterier är högre i andra länder. I länder som Polen och Thailand är risken att drabbas av en MRSA-stafylokockinfektion betydligt högre än i Sverige, säger Gabriella Sellman.

Den här artikeln är producerad av Mediaplanet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-24 21:14 (10 år sen)

    Jag har bred erfarenhet kring privata vård i Polen. Dem kan lev snabb och högsta kvalitet. Min fru haft operation och är mycket nöjd.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.