Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ögonlocksoperationer

Man skiljer mellan två typer av ögonlocksoperationer, övre och nedre. Ögonlocksplastik är ett annat ord för det kosmetiskt kirurgiska ingreppet.


Uppdaterad den: 2013-02-11

Annons

Vad är syftet?

Ögonlocksoperationer avlägsnar tunga ögonlock och påsar under ögonen genom att skära bort hud och vävnad från det övre och nedre ögonpartiet. Plastikkirurgen kan också flytta och omorganisera underhudsfettet som gör ögonlocken stora och tunga för att dämpa ålderstecknen.

 
Annons
Annons

Hur går operationen till?

Övre ögonlocksoperationer görs oftare än nedre ögonlocksoperationer. Plastikkirurgen lägger i regel ett snitt i ett hudveck över ögat. Överflödig hud och fettvävnad avlägsnas sedan för att förhindra tunga, hängande ögonlock. Men många relativt unga personer från Asien använder sig av motsvarande ingrepp för att låta göra ett veck på det övre ögonlocket. Ögonlocksoperationer utförs antingen som enda ingrepp eller i kombination med en nedre ögonlocksoperation. Snittet sys ihop med tunn tråd.

Vid nedre ögonlocksoperationer tar man bort påsar under ögonen genom att avlägsna fettvävnad. Plastikkirurgen lägger ett snitt på insidan av ögonlocket eller strax under ögonfransarna på utsidan för att dölja ärren. Även här kan överflödig hud och fett avlägsnas eller omflyttas. Ögonlocksoperationer tar 40 minuter eller längre, beroende på hur många ögonlock som ska behandlas. Ingreppet görs i lokalbedövning eller under narkos.

Kirurgiska ingrepp får inte mörka ringar runt ögonen att försvinna, men ingreppet kan reducera skuggor som bildas av stora påsar under ögonen. Ögonlocksoperationer avlägsnar inte heller rynkor i ögonvrån. Ofta spelar även pannan och ögonbrynens position en viktig roll för de övre ögonlockens utseende. Det är därför inte ovanligt att kombinera ingreppet med pannlyft, botulinumtoxin och laserbehandling.

Resultat

Efter operationen lägger man ögonsalva i ögonen som skydd och ibland lägger man på bandage. Områdena runt ögonen är blå och svullna i en till två veckor. Det hjälper att sova med huvudet högt och att kyla med kalla kompresser. Du kan behöva använda ögonsalva och ögondroppar ett tag framöver. En till två dagar efter ingreppet kan du se på tv.

Även om resultaten efter ögonlocksoperation är långvariga, kommer ögonlocken att börja hänga igen när du blir äldre. Andra kosmetiska behandlingar kan fördröja den processen.

Annons
Annons

Biverkningar

Vissa tekniker som används på det nedre ögonlocket kan få ögonen att se insjunkna och onaturliga ut. Plastikkirurgen har då avlägsnat för mycket fettvävnad. Tar man bort för mycket hud kan undre ögonlocket dras ner, så kallad ektropion.

Det kan vara en bra idé att använda ett par mörka solglasögon efter operationen för att dölja ögonen och underlätta läkningsprocessen. Ögonen kommer att vara mer ljuskänsliga. Solljus bromsar också läkningen av såren och gör ärren synligare. Inte minst så döljer solglasögon "blånader" och gör det lättare att vara ute offentligt. Du kan nämligen inte använda kontaktlinser på upp till en månad. Du bör räkna med att ta ledigt fem till tio dagar om du ska göra en ögonlocksoperation. Först efter tio dagar kan du räkna med att känna dig mer bekväm med att visa dig utomhus. Då är blånaderna borta, men du bör undvika aktiviteter som höjer blodtrycket, till exempel tunga lyft.

Eventuella komplikationer

Liksom med all kirurgi finns det en viss risk. Komplikationer kan uppstå, men förekommer sällan. Vid ögonlocksoperationer är dock nedsatt syn, infektion, ärr, oförmåga att sluta ögonen, torra ögon och blödning bak i ögat de mest relevanta komplikationerna. Det tar ungefär en månad för synen att bli helt normal igen, men en blödning bak i ögat kan i mycket sällsynta fall leda till blindhet. En annan komplikation är att du får ett asymmetriskt utseende på dina ögon. Plastikkirurgen har då avlägsnat för mycket hud på den ena sidan.

Har du grön starr (glaukom), eller torra ögon i allmänhet som producerar för lite tårvätska, löper du också högre risk för att få problem efter operationen.

Utbredning

Ögonlocksoperationer är populära hos båda könen och det näst vanligaste kosmetiskt kirurgiska ingreppet i Sverige. Endast bröstförstoring var populärare. I USA kom ingreppet på en tredjeplats 2007, enligt statistik från American Society for Aesthetic Plastic Surgery, ASAPS. Fettsugning och bröstförstoring toppade listan. Ögonlocksoperationer är den populäraste formen av kosmetisk kirurgi hos medelålders personer (51–64 år).


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.