Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Världens första vaccin mot denguefeber godkänt

Under 2015 insjuknade fler än någonsin i den myggöverförda sjukdomen denguefeber. Men i december gavs klartecken för världens första vaccin och ett flertal länder har redan beställt vaccinet.
Annons

Varje år insjuknar 400 miljoner människor i den myggöverförda sjukdomen denguefeber enligt en undersökning som gjorts av universitetet i Oxford. Dödssiffran ligger på 22 000 människor årligen enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Det är ett allt varmare klimat i kombination med en växande slum i världens storstäder som gör att allt fler människor drabbas av denguefeber. Under 2015 skedde en dramatisk ökning av antalet insjuknade, i Thailand till exempel tredubblades antalet drabbade och över 120 människor dog.

60-procentigt skydd mot denguefeber

Men nu kan lösningen för ett bättre skydd alltså vara här för i december godkändes världens första vaccin mot denguefeber som ger ett 60-procentigt skydd, det rapporterar Sveriges Radio.

– Det här är första gången vi har ett vaccin som är godkänt och som nu börjar distribueras till länder i både Latinamerika och här i Asien, säger Usa Thisyakorn, som jobbar med tropiska sjukdomar på ett universitet i Bangkok, till Sveriges Radio.

Annons
Annons

I dagsläget har Mexiko, Brasilien och Filippinerna beställt vaccinet.

Störst risk bli smittad i storstad

Människor som drabbas av den svåra varianten av denguefeber riskerar att dö på grund av livsfarliga inre blödningar. Störst risk att bli smittad är i storstäder med växande slum där den smittbärande myggan trivs och kan lägga sina ägg i stillastående, smutsiga vattensamlingar. Malariamyggan däremot trivs bäst i fuktiga, lågt liggande trakter med fattigdom. Myggor som bär på smittan japansk encefalit trivs bäst på landsbygden i Sydostasien.

Vill du veta mer om vilka sjukdomar som finns var? Titta på vår vaccinationskarta 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.