Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Influensavaccin har ingen effekt

Annons

Äldre personer blir inte friskare av vaccinet mot den årliga säsongsinfluensan. Det hävdar det ansedda Cochrane-nätverket som nu efterlyser statligt finansierade studier där nyttan av vaccin utvärderas. Sedan 1997 rekommenderar Socialstyrelsen att alla svenskar över 65 år ska ta en årlig vaccindos. Men nu menar alltså Cochrane-institutet att forskningsunderlaget för vaccinets effekter är väldigt klent.
– Våra analyser bygger på miljoner data från 40 säsonger i hela världen. Det vi ser är att influensavaccinerna som bäst kan ha en mycket liten effekt, säger epidemiologen Thomas Jefferson, som är en av författarna till den kontroversiella rapporten, till Svenska Dagbladet.

Cochrane-institutet gjorde för fyra år sedan en bred genomlysning av 274 studier på området och de fann väldigt få effekter av vaccinationen. Arbetet har nu följts upp med en genomgång av de 75 bästa studierna som bygger på verkliga försök. Slutsatsen som forskarna kan dra av genomgången är att det i nuläget saknas belägg för att vaccinationerna är till nytta för äldre över 65 år.

Med anledning av detta efterlyser nu Cochrane att länder och forskningscenter går samman och genomför stora och statligt finansierade studier som sträcker sig över flera säsonger för att bringa klarhet i frågan.
– Innan dessa är klara finns det anledning för myndigheterna att utvärdera alternativa strategier mot säsongsinfluensa. Dit hör bättre hygien, bättre ventilation och tillgång till bra och hälsosam mat. Hela systemet är i dag inriktat på att det bara finns en lösning på problemet och att det är vaccin, säger Thomas Jefferson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.