Forskare kan ha skapat supervaccin

Om 5-10 år kan det finnas ett supervaccin mot några av världens farligaste influensor, där en dos skulle kunna ge flera års skydd.

Publicerad den: 2014-08-29
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Forskare har länge arbetat för att få fram vaccin som har effekt på olika influensastammar genom att ta fram antikroppar som riktas mot ytproteinernas så kallad stjälk, istället för proteinets huvudregion.

Och nu verkar det som att forskare vid Emory Vaccine Center i Atlanta har hittat en strategi för att utveckla ett vaccin som biter på en hel grupp av A-influensor. Där ingår några av de vanligaste och farligaste influensorna.

Upptäcken gjordes i samband med att 17 personer vaccinerades mot en för immunförsvaret okänd H5-influensa (fågelinfluensa). Efter vaccineringen såg forskarna att personerna fick i genomsnitt fyra gånger så starkt antikroppssvar mot ett annat influensavirus stjälkregion, än mot H5-virusets huvudregion. Det centrala i antikroppsförssvaret verkar vara att kroppen inte stött på smittan tidigare.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-08-29 19:46 (6 år sen)

    Ja ingen oro för Pandemi längre har aldrig varit orolig...
    För den kommer garanterat med tanke på antalet människor och täthet mellan djur människor så de kan hoppa och mutera.......Frågan är när? nästa år 50 år fast kommer det gör den... Hiv Luftburet ..... Hepatit Luftburet och muterar ......
    Vad finns mer ??


Annons
Annons
Annons