
Helveteseld (bältros)
Bältros (herpes zoster) är ett smärtsamt utslag som orsakas av varicella-zostervirus, som även orsakar vattkoppor. Bältros uppträder när vattkoppsvirus återaktiveras, oftast många år efter den ursprungliga infektionen.
Så smittar bältros
Bältros kan smitta genom direktkontakt med sårvätska från blåsorna, och ger då vattkoppor hos dem (oftast barn) som ännu inte haft infektion med vattkoppor.
Orsaker till bältros
Efter att man blivit smittad med vattkoppor förflyttar sig vattkoppsvirus från huden, längs med nervbanorna, till hudens nervknutor, där viruset blir inaktivt och lägger sig vilande. Om det aktiveras igen vandrar det längs nervbanorna till huden. Man vet inte säkert vilka faktorer som orsakar återaktivering av viruset, men risken ökar med åldern samt vid nedsatt immunförsvar.
Bältros kan drabba människor i alla åldrar, men är vanligast hos personer över 50 år och hos personer som av någon anledning har ett nedsatt immunförsvar. Bältros kan ibland vara ett tecken på att immunförsvaret inte fungerar som det ska på grund av annan sjukdom, som hos personer med obehandlad HIV-infektion eller om man behandlas med cellgifter eller andra immunnedsättande mediciner.
Symtom på bältros
Det första tecknet på att vattkoppsvirus återaktiverats är en brännande känsla längs den nervbana som viruset vandrar efter. Nervbanorna bildar vanligtvis halvcirklar runt kroppen och smärtan och de efterföljande hudutslagen motsvarar dessa nervbanor, vilket innebär att smärtan och utslagen vid bältros nästan alltid är halvsidiga.
Hudutslagen kan följas av lätt feber och svullna lymfknutor.
Två till tre dagar efter att smärtan startat, utvecklas det karakteristiska hudutslaget man får vid bältros, små blåsor med svullen, röd bakgrund.
Läs även: Vanligt med svåra smärtor och komplikationer som hjärnhinneinflammation efter bältros »
Diagnos
Ofta kan en kombination av sjukdomshistorien och utslagens utseende vara nog. Virus kan påvisas i avskrap från blåsorna. Ett blodprov kan också stödja diagnosen bältros.
Möjlig försämring
- Utslagen blir infekterade av bakterier.
- Bältros i ögonen kan medföra ärrbildning på hornhinnan.
- Bältros i ansiktets nerver kan i sällsynta fall medföra tillfällig hörselnedsättning, balanssvårigheter, förlamning av ansiktsmuskler och förlust av smaknerver.
- Påverkan på hjärnan eller hjärnhinnorna kan förekomma och ge huvudvärk, förvirring och påverkan på talet.
Efterförlopp
För de flesta av dem som drabbas av bältros dämpas symtomen inom en månad. Speciellt äldre människor kan plågas av långvariga och svåra smärtor, även efter utslagen dämpats/försvunnit. Det är ovanligt att man drabbas av bältros mer än en gång i livet, men det förekommer.
Behandling vid bältros
- Om man fortfarande får nya blåsor kan läkaren eventuellt behandla med läkemedel mot vattkoppsvirus. Medicinen kan förkorta sjukdomstiden och förhindra spridningen av bältros och ges främst till personer över 50 år. Behandlingen fungerar bäst om man påbörjar den inom tre dygn efter den första blåsan. Den har ingen säker effekt på förekomsten av postherpetisk neuralgi.
- Ge behandling mot eventuell åtföljande bakteriell infektion eller andra komplikationssjukdomar.
- Ge smärtstillande behandling med tabletter, eventuellt kompletterat med en lokalbedövande kräm, dock oftast utan säkerställd effekt.
LÄKARHJÄLP DIREKT: Ladda hem appen KRY och få kontakt med en läkare på bara några minuter (ANNONS)
Vad kan jag själv göra?
Det kan vara lindrande att använda puder eller zinkliniment.
Vaccination mot bältros
Det finns ett levande, försvagat vaccin mot bältros som kan minska risken för insjuknande och lindra infektionen om man insjuknar trots vaccination. Vaccinet kan ges till personer över 50 år.
-
Urinvägsinfektion (UVI)
Urinvägsinfektion (UVI) kallas även för blåskatarr och innebär en infektion i urinblåsan. De vanligaste symtomen på UVI är sveda när man kissar och tätare behov av att kissa. Här får du tips och råd om hur du blir av med urinvägsinfektioner.
-
Lunginflammation
Lunginflammation kan orsakas av flera olika mikroorganismer, virus, bakterier, svampar eller parasiter. Man kan uppleva att luften inte räcker till. Om det gör ont att andas in djupt och att hosta, kan det vara ett tecken på att inflammationen har spridit sig till den hinna som omger lungorna.
-
Vattkoppor
Sjukdomen orsakas av ett virus som kallas varicella zoster. Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som i de flesta fall drabbar barn.
-
När och hur smittar en förkylning?
Från när och hur länge smittar en förkylning? Och hur kan man på bästa sätt skydda sig om man inte vill bli smittad? Här kan du lära dig mer om förkylning på bara några minuter (slå på filmen här nedan).
1 Kommentarer -
Detta bör du veta om säsongsinfluensan och vaccinet mot den
Feber, huvudvärk och hosta - nu är influensa på ingång igen. Men vem ska vaccineras mot säsongsinfluensan? Kan man fortfarande bli sjuk trots att man blivit vaccinerad? Och varför fungerade inte vaccinet optimalt förra året? Här berättar mikrobiolog Mia Brytting mer om säsongsinfluensan.
7 Kommentarer
-
Springmask
Springmask är vanligt förekommande i Sverige. Både barn och vuxna kan få springmask som ofta orsakar intensiv klåda i området runt ändtarmen. Läs här om hur du blir av med parasiterna.
-
Förkylning kan leda till akuta besvär hos personer med astma
Under förkylningstider är det många av oss som får stå ut med att vara snoriga och hängiga en kortare period. Men för en person med astma kan det dock bli mer besvärligt. De kan ofta få mer långdragna förkylningar och i värsta fall akuta besvär som kräver läkarkontakt.
1 Kommentarer -
Asien-resa: Då ökar risken för Japansk encefalit
Ska du resa till Sydostasien kan du behöva vaccinera dig mot Japansk encefalit. En sjukdom som är ovanlig, men som för den som smittas kan vara både allvarlig och livshotande.