Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler dödliga infektioner i framtiden


Publicerad den: 2009-05-27

Annons

Medellivslängden minskar med tio år. Fler barn dör i späd ålder. Bakteriernas växande motståndskraft mot antibiotika är nästa hot mot folkhälsan, säger Gunnar Kahlmeter, överläkare och ordföranden i Europeiska kommitt&eacuten för antibiotikafrågor.

Redan i dag dör omkring tio svenskar varje år på grund av infektioner från bakterier som är resistenta mot antibiotika. Kahlmeter menar att det kan bli betydligt värre i framtiden när fler sorters bakterier blir resistenta. Många ingrepp som i dag är rutin riskerar att inte längre bli möjliga. Det handlar till exempel om proteser i höfter och knän, olika hjärt- och kärloperationer och organtransplantationer.

Annons
Annons

– Det sannolika är att patienten får multiresistenta bakterier i sina sår. Bakterierna ger infektioner som inte går att stoppa. Många gånger kommer det inte att vara motiverat att göra operationen, säger Kahlmeter.

På längre sikt kan den ökade dödligheten att leda till att medellivslängden minskar i hela världen. Det kan enligt Gunnar Kahlmeter handla om tio år kortare liv för befolkningen i Europa.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-25 08:49 (9 år sen)

    Hört talas om probiotika? Inte det? Om vi skulle tillföra goda bakterier till vår tarmflora, där ca 75% av vårt immunförsvar sitter, så skulle infektioner snart bli ett minne blott!!!! När professor och f.d. transplantationskirurg Stig Bengmark upptäckte till sin fasa att flera av hans patienter inte hade fått, av misstag, sedvanlig antibiotikakur för att minska risken för infektion i samband med t.ex. leverbyte, så visade det sig att INGEN av dom som inte fått antibiotika fick ingen infektion!!! Ops! Han undersökte detta mer ingående, började också att istället ge Synbiotika =(probiotika+prebiotika) till patienter inför operation! Gissa vad? Ca 60% av patienter som fick antibiotika fick infektion och besvär, medans 0% av de som fått synbiotika fick infektion!! Summan av detta borde vara att det är viktigt att stärka vår tarm och bakterieflora för att minimera risken för infektioner!!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.