Fråga doktorn

Fråga   Infektion

Fråga: Cellförändring grad 1

Hej! Jag är en tjej på 27 år som har haft lättare cellförändringar på livmodertappen i ca 1,5 år nu (grad 1). Har genomfört regelbundna kortroller och min gynokolog rekommenderade till en början att ha "is i magen" och avvakta men har nu föreslagit att en konisering genomförs. Jag känner mig nu ganska förvirrad i vilket beslut jag ska ta med tanke på att det ju bara handlar om en lättare cellförändring och att rekommendationerna ser så olika ut i olika delar av landet och av olika läkare. Det jag undrar nu är därför: 1. Om jag väljer att inte genomföra koniseringen (istället avvakta och fortsätta med regelbundna kontroller) kan detta i så fall innebära några risker? 2. Vilka är fördelarna resp nackdelarna med att genomföra en konisering (har inte tidigare genomfört någon)? Har bl a hört talas om att det kan öka risken för missfall.

Är tacksam för svar för att underlätta mitt beslut och slippa grubblandet!

Svar:

1: Grad 1 förändringar är mkt lindriga och brukar läka ut med tiden. De flesta tycker dock att det blir jobbigt om de inte skulle försvinna på 1 - 1.5 år och vill då ha eller göra en behandling (oftast konisering) för att få bort förändringen. Risken med att inte göra det är att möjligen förändringen skulle kunna vara mer avancerad i sin utbredning när man väl bestämmer sig för att ta bort den än om man hade gjort det tidigare.
Jag tycker nog att Du kan vänta ytterligare en tid om Du känner så. Du måste dock regelbundet (var 6e mån tycker jag) följas upp (cellprov, gärna HPV-test o kolposcopi) för att kunna garantera att förändringen enbart är Grad I och för att kunna reagera om förändringen försämras.
Det finns förstås också en rätt stor chans att förändringen så småningom läker ut utan behandling genom att man "väntar ut" den.
 
2. Fördelen är att vävnadsbiten där förändringen sitter tas bort och sedan brukar förändringen vara borta, men man måste regelbundet kontrolleras efter en operation. Oftare i början och om allt är bra inte så ofta längre. Risker är dels omedelbara vid operationen - dessa är små och är ofta en blödning 1-2 veckor efter op. Kvinnor som koniserats har en ngt större risk att föda för tidigt men risken är inte särskilt stor och hos en koniserad kvinna kan man kolla livmoderhalsen med tex ultraljud några gånger under graviditeten.Man  brukar inte anse att missfallsfrekvensen ökar efter en konisering.

Vänliga hälsningar
Sven-Eric Olsson
Chefsöverläkare, gynekolog.


Har du haft bältros? Då söker vi dig! Läs mer här!

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Kll

2019-09-20 | 15:25

av Maria Strandberg

Syns Leukemi/annan typ av blodcancer/cancer vid ett vanligt blodprov

2019-09-30 | 13:27

av Maria Strandberg

Multipel Myelom

2019-09-30 | 13:32

av Maria Strandberg

Myelom och lång väntan på behandling

2019-09-30 | 14:45

av Maria Strandberg

Kan trötthet ha med KLL att göra?

2019-09-30 | 19:43

av Maria Strandberg

Myelom

2019-10-2 | 12:38

av Maria Strandberg

Högt järn, blodcancer

2019-10-2 | 12:44

av Maria Strandberg

Immunterapi

2019-10-2 | 13:01

av Maria Strandberg

MDS

2019-10-2 | 14:13

av Maria Strandberg

Några frågor om myelom

2019-10-2 | 15:41

av Maria Strandberg

Lymfom och pancreascancer

2019-10-2 | 17:23

av Maria Strandberg

Myelom, ärftlig?

2019-10-2 | 17:58

av Maria Strandberg

Symptom

2019-10-2 | 19:16

av Maria Strandberg

Polyp med cellförändringar samband med KLL?

2019-10-2 | 19:32

av Maria Strandberg

Hur stor är risken för myelom med MGUS protein i blodet?

2019-10-2 | 22:19

av Maria Strandberg


Annons
Annons
Annons