Om kosten är så viktig som det sägs undrar jag varför vi inte får information om detta via onkologen. Är det bekräftat med kostens påverkan på cancer så lägger jag lättare om mina kostvanor för min hälsas skull.
/Zandra
Magnus Bäcklund
Överläkare inom onkologi vid Drottningmottagningen
Besvarad: 2020-10-23
Svar:
Kostens påverkan på cancer är en stor och ganska komplex fråga. Mycket rött kött/charkprodukter ökar risken för tjocktarms- och prostatacancer. Vi vet också en del om kost och risk för att utveckla bröstcancer. Främst är det alkohol som ökar risken (lite grann), om vi nu räknar det till ”kosten”.
Kostråd för att slippa återfall vet vi ännu mindre om, det är sannolikt därför det inte tas upp på onkologen. Generellt gäller att variera sin kost, motionera och att försöka att undvika övervikt. De råden är förstås kloka även för att undvika diabetes och hjärt-kärl-sjukdomar!