Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Lichen planus i munhålan

Lichen planus i munhålan, även kallad oral lichen planus (OLP), är en kronisk inflammatorisk sjukdom i munslemhinnan som brukar komma och gå i perioder under många år.


Uppdaterad den: 2023-10-17

Annons

Vad är lichen planus i munhålan?

 

Lichen planus i munhålan, även kallad oral lichen planus (OLP), är en kronisk inflammatorisk sjukdom i munslemhinnan. 

Tillståndet förekommer hos en till två procent av befolkningen och är vanligast bland medelålders och äldre kvinnor.

Annons
Annons

Symtom

Oral lichen planus

Tillståndet kan utvecklas långsamt och finnas lång tid utan symtom. Det är inte ovanligt att det är tandläkaren som först upptäcker oral lichen planus. Förändringarna i munnen kan se olika ut – det kan vara vita ränder eller små upphöjningar, rodnad eller sår. Insidan av kinderna är den vanligaste platsen för förändringarna, men de kan också finnas på tungan och andra delar av munnen. 

Tillståndet kan variera mellan olika individer och variera över tid med perioder av ökade symtom (skov) och perioder av minskade symtom och symtomfrihet. När man har ett skov kan det göra ont i munnen, särskilt om man äter stark mat eller citrusfrukter.

Ibland finns även lichen planus på huden eller slemhinnorna i underlivet.

Orsak

Orsaken till lichen planus i munhålan är inte känd, men det handlar om en autoimmun sjukdom, då immunförsvaret angriper kroppens egna vävnad. Användning av vissa läkemedel kan ibland kopplas till oral lichen planus. 

Annons
Annons

Diagnos

För att säkerställa diagnosen och skilja tillståndet från andra sjukdomar tas vanligen en vävnadsbit (biopsi) av slemhinneförändringen.

Behandling

Vid oral lichen planus utan besvär behövs ingen behandling.

Om man har besvärande symtom räcker det oftast med kortison (gel eller pasta) som som appliceras en till två gånger om dagen på förändringarna i munnen. Sådan behandling brukar pågå i en till tre månader. 

Om man har mycket lichen planus i munnen med svår smärta får man ibland prova några veckors kur med hög dos kortison i tablettform som successivt trappas ner.

Det finns även andra inflammationsdämpande läkemedel som behandlingsalternativ, både för lokalbehandling (som appliceras direkt på förändringar i munnen) och för systemisk behandling (som sväljs och påverkar hela kroppen).

Ibland behövs lokalbehandling mot svamp i munnen. Det är ökad risk för svamp i munnen dels på grund av lichen planus, men också på grund av behandlingen.

Att vara noggrann med tandhygienen är viktigt. Det har visat sig att regelbunden tandborstning och rengöring mellan tänderna minskar symtomen vid lichen planus i tandköttet.

Prognos

Lichen planus i munhålan brukar komma och gå i perioder under många år. 

Det finns en liten ökad risk för cancer i munhålan vid oral lichen planus. Därför bör munhålan undersökas cirka en gång per år hos tandläkare eller hudläkare. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.