Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lichen planus

Lichen planus är vanligast i medelåldern och ger typiska utslag som kliar kraftigt.


Uppdaterad den: 2024-03-18

Annons

Vad är lichen planus?

Lichen planus eller lichen ruber planus är en hudsjukdom med typiska utslag som kliar kraftigt. 

Tillståndet är ganska vanligt och drabbar framförallt medelålders personer.

Annons
Annons

Symtom

Lichen planus

I början uppkommer små, kantiga, platta hudförändringar. Utslagen, som är gråaktigt röda eller lila, har blank yta och sitter ofta i grupper. Typiska platser är på insidan av handlederna och underarmarna, underbenen och på bålen.

Ibland finns förändringar i munnen eller på de yttre könsorganen hos kvinnor eller ollonet hos män och de förändringarna brukar vara vita. Även naglarna kan drabbas och de blir då förtjockade och räfflade.

Orsak

Lichen planus beror på en immunologisk reaktion i överhuden. Faktorer som kan bidra till lichen planus är läkemedel, exempelvis blodtrycksmedicin eller malariamedel, och virusinfektioner, men oftast hittar man ingen orsak.

Annons
Annons

Diagnos

Utslagen brukar uppkomma relativt snabbt och åtföljas av kraftig klåda. Tillståndet kan även ha en långsam start och då brukar klådan vara mindre intensiv. 

Diagnosen ställs på det typiska utslaget i kombination med klådan. För att säkert kunna skilja lichen planus från andra hudsjukdomar brukar ett vävnadsprov (hudbiopsi) tas för laboratorieundersökning.

Behandling

Om det misstänks att ett läkemedel kan ha utlöst besvären rekommenderas att läkemedlet sätts ut eller byts mot ett annat läkemedel. Det är dock viktigt att man inte själv sätter ut exempelvis blodtrycksmedicin utan att man har pratat med sin läkare först.

Lichen planus går oftast över av sig självt inom ett halvt till två år. Symtomen kan lindras med kortisonkräm och mjukgörande kräm. Vid svåra former ges ibland kortison i tablettform.

Om kortison inte hjälper kan hudläkare behandla med till exempel acitretin eller isotretinoin. De kan dock ge en del biverkningar och det är viktigt att man inte är eller blir gravid under tiden man behandlas eftersom läkemedlen kan ge fosterskador.

Ljusbehandling kan också ha effekt. Behandlingen utgörs av speciella solarier som avger så kallat UVB-ljus. 

Prognos

Prognosen är god med spontan tillbakagång av symtomen hos de flesta inom ett halvt till två år. I vissa fall kan dock sjukdomen kvarstå i flera år. Återfall förekommer också.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.