Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hudinfektioner

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus är en sjukdom som hos kvinnor kan ge hudförändringar i underlivet och runt analöppningen. Sjukdomen ger ofta klåda som kan vara kraftig.

Uppdaterad den: 2020-09-28
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är lichen sclerosus hos kvinnor?

Lichen sclerosus är en relativt ovanlig sjukdom som hos kvinnor ger hudförändringar i underlivet och området runt ändtarmen. Tillståndet kallas även vitfläckssjukan eller vita pricksjukan.

Lichen sclerosus är en ganska ovanlig sjukdom. Sjukdomen förekommer också hos män, men är tre till tio gånger vanligare hos kvinnor. De flesta fallen förekommer hos kvinnor efter övergångsåldern, men tillståndet kan ses hos kvinnor i alla åldersgrupper, och i cirka en av tio fall är det ett barn som får lichen sclerosus.

Symtom och tecken

Lichen sclerosus ger inte besvär hos alla. Ibland syns bara hudförändringar i form av opigmenterad hud som kan bli tunn och skrynklig. Ibland kan det uppstå rodnad och små sår. Många kvinnor med sjukdomen får kraftig klåda i underlivet som är värst på nätterna. Det kan också göra ont i underlivet. Sjukdomen kan leda till att ingången till vaginan blir trång och att klitorisen täcks av nybildad hud/ärrvävnad. Tillståndet kan därmed påverka sexlivet, ge svårigheter att kissa och leda till nedstämdhet. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Orsak

Den exakta orsaken till sjukdomen är okänd. Hos vissa finns en ärftlighet för tillståndet, hos andra verkar det föreligga ett samband mellan autoimmuna sjukdomar och lichen sclerosus. Det finns också en teori om att sjukdomen kan uppstå till följd av frekvent exponering för små mängder av urin eller andra irriterande ämnen.

Den kroniska inflammationen som uppstår vid lichen sclerosus ger en ökad risk för cancer i underlivet. Risken är liten, cirka tre till sex procent.

Diagnos

Lichen sclerosus i underlivet

Diagnosen baseras på sjukdomshistorien och de fynd som man gör vid undersökning av underlivet. Många andra tillstånd kan likna lichen sclerosus och ofta är det en hudläkare som ställer den slutgiltiga diagnosen.

Annons
Annons

Oftast tas ett vävnadsprov, biopsi, för att säkerställa diagnosen. 

Behandling

Behandlingen har olika mål. På kort sikt är det viktigt att minska symtomen. På lång sikt är det viktigt att förhindra att det uppstår ärrvävnad. Man har sett att risken för att utveckla cancer i underlivet är något förhöjd vid lichen sclerosus, men risken verkar vara mycket lägre om man behandlar tillståndet.

För att minska risken att framkalla inflammation bör man undvika irritation av könsorganen, såsom tvätt med tvål, deodorant och svett. Ofta är det bättre med löst sittande kläder. För att hjälpa huden att skydda sig är det viktigt att använda mjukgörande krämer frekvent, särskilt efter tvätt eller efter att ha kissat.

Den viktigaste behandlingen av tillståndet är lokalbehandling med mycket stark kortisonsalva. Ofta inleds behandlingen med en intensiv behandling där man smörjer in området dagligen. Om huden lugnar ner sig kan man senare övergå till behandling en till två gånger i veckan. Behandlingen fortsätter vanligen länge, ibland livet ut. 

Kirurgi kan bli aktuellt hos kvinnor med cellförändringar eller cancer. I fall där slidöppningen har vuxit igen kan det bli aktuellt med operation för att återställa öppningen. 

Prognos

Om man behandlar lichen sclerosus i tid är prognosen mycket god. Nästan alla upplever en förbättring med lokal behandling. Behandlingen kan göra att förändringarna går tillbaka helt. 

Tillståndet kan övergå till cancer. Risken är dock mindre när man behandlar tillståndet korrekt. Om man upplever förändrade symtom trots behandling, hudförhårdnader och/eller får sår som inte läker ska man alltid söka vård för att utesluta att cancer har uppstått. 

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons