Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Psoriasis

PPP (Pustulosis Palmo-Plantaris)

PPP utgör en specialform av psoriasis (möjligen kan man tolka det som en egen sjukdom). Har man pustulös psoriasis, innebär det att sjukdomen på rodnad och fjällande hud har bildat vätskefyllda varblåsor lokalt eller mer utbrett på kroppen. Dessa blåsor innehåller inga bakterier utan är sterila och smittar inte.


Mats Halldin, legitimerad läkare
Publicerad den: 2008-10-02 Uppdaterad den: 2021-03-01

Annons

Vanligaste formen - PPP

Det finns tre pustulösa former av psoriasis. Den vanligaste formen är PPP, där utslagen sitter i handflator och/eller fotsulor – vanligen både höger och vänster hand eller fot. Ofta förekommer även sprickbildning på huden samt klåda och brännande smärta i handflator och fotsulor.

Det finns även ovanligare former där pustlerna sitter längst ut på tår, fingertoppar och naglar, (acrodermatitis continua) och en mer utbredd sjukdom med utslag över en stor del av kroppen (generaliserad pustulös psoriasis, GPP). Vid GPP har man vanligen feber och sänkt allmäntillstånd och behandlas i regel på sjukhus.

PPP debuterar oftast i 45-65 års ålder och är vanligast hos kvinnor (cirka 80-90 procent). Sjukdomen har ett starkt samband med rökning, men kan även uppstå till följd av vissa läkemedel (anti-TNF-alfa). Möjligen finns även en koppling till sköldkörtelsjukdom och glutenintolerans.

Annons
Annons

Bild på pustolosis palmoplantaris, PPP

Blåsor vid PPP

Pustlerna börjar ofta som ljust gula varblåsor, blir sedan mer brunröda i färgtonen för att sluta som intorkade svarta och blåbärsliknande innan de faller av.

PPP är ofta ett svårbehandlat tillstånd med omväxlande perioder av försämring och förbättring. Grundläggande är att hålla huden mjuk och smidig med en fet, mjukgörande kräm samt rökstopp. Vid perioder av försämring brukar en stark kortisonkräm ha bäst (ofta övergående) effekt. Svårbehandlad PPP bör remitteras till hudläkare.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.