Fakta | Psoriasis

PPP (Pustulosis Palmo-Plantaris)

PPP utgör en specialform av psoriasis (möjligen kan man tolka det som en egen sjukdom). Har man pustulär/pustulös psoriasis, innebär det att sjukdomen har bildat som vätskefyllda varblåsor lokalt eller mer utbrett på kroppen.

Annons

PPP utgör en specialform av psoriasis (möjligen kan man tolka det som en egen sjukdom). Har man pustulär/pustulös psoriasis, innebär det att sjukdomen har bildat som vätskefyllda varblåsor lokalt eller mer utbrett på kroppen. Dessa blåsor innehåller inga bakterier utan är sterila och smittar inte.

Vanligaste formen - PPP

 

Den vanligaste formen av pustulös psoriasis är PPP, där utslagen sitter i handflator och/eller fotsulor. Det finns även ovanligare former där pustlerna bara sitter ute på fingertopparna (Acrodermatitis continua of Hallopeux) eller som en mer utbredd sjukdom med utslag över en stor del av kroppen och med feber (generaliserad pustulös psoriasis av von Zumbusch-typ).

PPP har en klart kvinnlig övervikt, ett svenskt material angav t.o.m. att 90 % av alla med PPP var kvinnor. Dessutom är 95 % rökare. Medelåldern är högre än för vanlig psoriasis och 75 % är äldre än 40 år när sjukdomen debuterar. PPP kan även drabba yngre, men hos endast 12 % börjar sjukdomen innan 20 års ålder. Hos PPP psoriatikerna har 6-24 % även en vanlig hudpsoriasis.

Annons
Annons

Av PPP-psoriatikerna har:

  • 10% bara utslag i handflatorna,
  • 70% utslag både på handflator och fotsulor, samt
  • 20% bara utslag på fotsulorna. Huden i händerna är rodnad, torr, fjällande och har ofta självsprickor och varierande mängd pustler.

Utseendet är likartat på fotsulorna. Förändringarna sitter ofta mitt i hålfoten och/eller bak på hälen. Det är vanligt med symmetri, det vill säga&nbspatt bägge händer och/eller bägge fötter är drabbade.

Blåsor vid PPP

Pustlerna börjar ofta som ljust gula varblåsor, blir sedan mer brunröda i färgtonen för att sluta som intorkade svarta och blåbärsliknande innan de faller av med fjällen. Pustlerna kommer i perioder, och under denna tid kan vissa få svårt att gå eller ha andra smärtbesvär.&nbsp

PPP är ofta ett svårbehandlat tillstånd där sjukdomen ”lever sitt eget liv”, med omväxlande perioder av försämring och förbättring. En enkel behandling är att hålla huden mjuk och smidig med en fet, mjukgörande kräm.

Annons
Annons

Vid perioder av försämring brukar en stark kortisonkräm ha bäst (ofta övergående) effekt. Att sluta röka har en god effekt på sikt.