Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alopeci (håravfall)

Alopeci betyder håravfall. Det kan bero på ett flertal orsaker. Den här artikeln belyser två av de vanligaste typerna av Alopeci.


Uppdaterad den: 2022-04-14

Alopeci (håravfall)
Annons

Alopeci areata, som betyder fläckvis håravfall är en av de vanligaste typerna av Alopeci, samt Androgen Alopeci vilket betyder manligt håravfall.

Alopecia areata

Alopecia areata är en sjukdom där man tappar håret fläckvis. Antingen tappar man det delvis eller också helt. Oftast tappar man håret på huvudet och vanligast är att barn eller unga drabbas.

Runt 60 procent av alla med Alopecia areata har debuterat i sin sjukdom före 20 års ålder men man kan få sjukdomen även på äldre dar. I Sverige räknar man med att drygt 100 000 människor har Alopeci areata. Det är inte helt känt vad som orsakar sjukdomen.

Annons
Annons

Symtom

Normalt börjar Alopecia areata med att man på relativt kort tid tappar hår fläckvis. Många upptäcker en kal fläck som är ungefär femkronestor på huvudet. Fläcken kan växa till sig snabbt men det kan också ta månader eller år innan den tillväxer. Variationen är stor. Det vanligaste är att man får tillbaka allt hår där fläcken satt efter en tid men att man sedan tappar hår på ett annat ställe. En del patienter med Alopecia areata förlorar allt sitt hår. Dessa utgör dock en minoritet.

Alopecia areata

Alopecia areata kallas det när man drabbas av fläckvis håravfall, var det än förekommer på kroppen. Alopecia totalis är när man förlorat allt hår på huvudet. Vid Alopecia universalis har man förlorat allt hår även på kroppen såsom ögonfransar, ögonbryn, håret under armarna och pubesbehåringen. Vid sidan av hårförlusten kan även naglar på såväl fingrar som tår drabbas vid Alopeci areata. Detta brukar yttra sig som små gropar eller små ränder i naglarna.

Att förlora sitt hår kan givetvis vara social traumatiskt inte minst om man är ung. Det är dock viktigt att påpeka att Alopeci areata inte är farligt på annat sätt än just själva hårbortfallet. Att man har Alopeci areata innebär heller inte att man löper en ökad risk att drabbas av andra sjukdomar.

Annons
Annons

Orsak till Alopeci areata

Det är inte känt i detalj varför vissa människor drabbas av Alopeci areata. Det har spekulerats i att sjukdomen skulle bero på en allergisk reaktion mot håret eller hårfolliklarna där håret växer. Forskare har även lyckats visa att vissa varianter av en grupp av gener som är relevanta för immunförsvaret (HLA-gener) är överrepresenterade hos personer med Alopeci areata.

Behandling till Alopeci areata

Det finns ingen behandling till Alopeci areata som har god effekt och samtidigt är ofarlig och ordentligt vetenskapligt verifierad.

Många väljer att skaffa peruk. Vi permanent håravfall p.g.a. alopecia areata ger de flesta landsting bidrag till peruk. En del prövar kortisonkräm men resultatet av denna behandling är bristfälligt vetenskapligt underbyggt.

Androgen Alopeci

Androgen Alopeci är samma sak som manligt håravfall. Det är mycket vanligt och drabbar uppskattningsvis 96 procent av alla män någon gång i livet. Det är den överlägset vanligaste formen av håravfall. Man vet att höga halter av och hög känslighet för ett könshormon vid namn dihydrotestosteron (DHT) leder till en ökad risk att drabbas av håravfall hos män. Lite förenklat kan man säga att hormonet leder till att hårsäckarna skrumpnar och inte längre klarar av sin uppgift. Ärftligt håravfall sker gradvis.

Manligt håravfall, Androgen alopeci, börjar vanligtvis i 20-30 årsåldern men kan börja så tidigt som vid sjutton års ålder. Normalt brukar det börja med att håret vid tinningarna faller av. Efter hand blir håret tunnare även på toppen av huvudet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Behandling

Det finns en uppsjö av behandlingar och metoder för att bromsa eller hindra håravfall hos män. Det stora flertalet av dessa är dåligt vetenskapligt underbyggda. På apoteken kan man köpa läkemedel innehållande substanserna minoxidil (utvärtes, receptfritt) och finasterid (invärtes, receptbelagt).


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.