Psoriasis inte alltid en kronisk sjukdom


Publicerad den: 2015-07-08
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Som Netdoktor tidigare har rapporterat om tyder ett pågående forskningsprojekt på att sjukdomen psoriasis i vissa fall kan läka ut av sig självt.

Vissa typer av psoriasis kan gå tillbaka

– Trots att psoriasis räknas som en kronisk sjukdom har vi sett att vissa former av psoriasis, så kallad guttat psoriasis eller droppformad psoriasis, faktiskt kan gå tillbaka eller läka ut spontant. Det kan vissa gånger vara så att en person haft psoriasis en enda gång och sedan aldrig mer – i alla fall inte under den tidsperiod som vi har följt patienterna, sa forskaren Mona Ståhle i en intervju med Netdoktor.

Annons
Annons

Psoriasisförbundets ordförande, Tina Norgren, är glad över de nya teorierna kring utläkning av psoriasis men vågar ännu inte släppa jublet helt fritt.

Annons
Annons

– Om det skulle stämma att var tionde patient som har psoriasis en dag kan bli helt fri från sin sjukdom vore det underbart. Men här behövs mer forskning och vi vet inget säkert förrän vi har belägg för att människor levt ett helt liv symtomfria innan vi kan säga att psoriasis inte är en kronisk sjukdom, säger hon i ett pressmeddelande från Psoriasisförbundet.

Mona Ståhle poängterar också att en majoritet av alla psoriasisdrabbade fortfarande har sjukdomen livet ut.

Psoriasis fortfarande kronisk sjukdom för de flesta

– De här preliminära resultaten är så klart positiva för psoriasispatienten, och det skulle vara skönt att kunna säga till en patient som precis fått diagnos att ”det här kommer nog att läka ut”. Men de flesta har fortfarande en kronisk sjukdom så det allra viktigaste är att vi fortsätter utveckla läkemedel och behandlingar mot psoriasis, har hon tidigare sagt till Netdoktor. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Marie-Louise 2017-02-8 22:23 (3 år sen)

  Min far hade psoriasis fläckar över hela kroppen i hela sitt liv. Vid 60 års ålder började han äta rå vitlök på maten eller knäckebröd. Efter en tid försvann allt. Min son har också stora fläckar på kroppen. Nu har han börjat äta 1-2 klyftor vitlök per dag. Fläckarna verkar läkas inifrån. Inga fjällande flagor längre. Ska bli spännande att se hur det ser ut om 6 månader. Vitlök är inflammationsdämpande.

 • Avatar 2016-03-18 06:57 (4 år sen)

  Psoriasis
  Psoriasis inte alltid en kronisk sjukdom
  Psoriasis har tidigare ansetts vara en kronisk sjukdom, men ny forskning visar att var tionde person läker ut sjukdomen av sig självt. ”Underbart”, säger Psoriasisförbundets ordförande, Tina Norgren om de nya rönen.

  Dags att vakna och fundera på varför detta inträffar :)

  Hud och ledbesvär vi kallar psoriasis är inget annat än mat allergi

  Infekterad tarm pga fel kost rensas ur kroppen via huden vilken fjällar bort slaggprodukter enligt konstens alla regler.

  Låt immunförsvaret vila ;)
  Slopa gluten och mejeriprodukter samt socker i en vecka och upplev en stor skillnad.

  Fatta pennan och skriv en rad hur fortsättningen följer så löser vi gemensamt gåtan en gång för alla.


Annons
Annons
Annons