Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Psoriasis

”Patienter med psoriasis hamnar ofta mellan stolarna"

Annons

Den 1 december var det återigen dags för Medicinska Riksstämman i Stockholm. Netdoktor fanns på plats för att bevaka ett antal programpunkter, däribland Reumatikerförbundets föredrag ”Psoriasis och psoriasisartrit, sjukdomar på utsidan och insidan som ibland hamnar mellan stolarna i vården”.

I ett panelsamtal deltog representanter från Psoriasisförbundet, Svenska Läkaresällskapet, Sveriges Kommuner och Landsting och Reumatikerförbundet. Samtliga var överens om att kunskapen om psoriasis och psoriasisartrit måste bli bredare inom olika vårdinstanser.

- Psoriasiskunskapen är inte så utbredd. Den behandling en patient får ska inte påverkas av om patienten får träffa en dermatolog eller en reumatolog, sade Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet.

Annons
Annons

Psoriasisvården måste bli effektivare

Förbunden var överens om att vården måste bli effektivare och specialisterna börja samarbeta för att dela med sig av sina kunskaper. I vissa landsting blir psoriasispatienter dock kvar i primärvården istället för att få komma till en specialist, enligt Tina Norgren, ordförande i Psoriasisförbundet.

- Det är inte var man bor någonstans som ska avgöra vilken vård man får, sade hon under föredraget.

På Sveriges Kommuner och landsting arbetar man just nu med att utveckla olika spår för olika patienter för att på så vis kunna erbjuda individuella stöd. Målet är att ta fram gemensamma stödpunkter för hur man ska arbeta med psoriasispatienter i primärvården och specialistvården och därmed dela kunskap mellan olika professioner.

Ökad risk för det metabola syndromet 

Tina Norgren, som haft psoriasis sedan hon var nio år och som är ordförande i Psoriasisförbundet, upplever att det är många patienter som får olika besked om sin sjukdom beroende på om de hamnar hos dermatolog eller reumatolog och att det finns patienter som inte får ta del av de mest effektiva, nya läkemedelsbehandlingarna.

Annons
Annons

- Självklart ska patienten vara i fokus. Människor med psoriasis har inte bara ont i hud och leder utan lever också med en ökad risk för det metabola syndromet med risk för bukfetma, högt blodtryck, diabetes och blodfettsrubbningar. Patienten bör få vara med när läkaren utformar ett behandlingsprogram och det är viktigt att patienten förstår sin behandling, sade hon i en intervju med Netdoktor.

Slussas runt mellan olika läkare

Tina Norgren har som patient själv blivit slussad runt mellan olika vårdinstanser.

- De senaste åren har jag träffat flera olika läkare som inte kommunicerat med varandra. Jag upplever att det finns en stor okunskap om psoriasis. Det är viktigt att vi fortsätter att sprida budskapet om både psoriasis och psoriasisartrit. Då är det bra att vi är på sådana här arenor, sade Tina Norgren.

Vill du komma i kontakt med Psoriasisförbundet? Klicka här. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.